Jenneskens geeft uiteindelijk de doorslag

MAASTRICHT | In de provincie Limburg komt een parlementaire enquête naar de handelwijze van CDA-gedeputeerde Ger Koopmans. De opstelling van Marlou Jenneskens, D66-fractieleider van D66 in de Provinciale Staten (PS) van Limburg, gaf uiteindelijk de doorslag.


Acht van de elf partijen in PS stemden vorige week vrijdag voor de enquête. Uiteindelijk steunde D66, met de dochter van Venrays wethouder Jan Jennekens als aanvoerder van de fractie, als achtste partij de SP-motie voor het onderzoek. Dat was voldoende voor een meerderheid.

PS wil de integriteit van Ger Koopmans onderzoeken. De CDA’er wordt in verband gebracht van onder meer belangenverstrengeling in 2016 als commissaris bij baggerbedrijf Terraq.

VVD, PVV en CDA stemden tegen de enquête. De PVV wilde liever een extern onderzoek en CDA en VVD steunden het voorstel van gouverneur Theo Bovens (CDA). Hij probeerde vrijdag deze enquête vrijdag te voorkomen door een eigen onderzoek onder leiding van de Limburgse staten voor te stellen. Het CDA vindt een enquête, waarbij mensen onder ede worden gehoord, een te zwaar middel. Koopmans probeerde met het maken van excuses nog het vege lijf te redden. Hij zei dat het geen juiste beslissing was zijn nevenfunctie bij Terraq aan te houden toen hij in 2014 gedeputeerde werd in Limburg. Maar Koopmans ving bot. De Staten vinden dat Koopmans en Bovens vragen over de integriteit van Koopmans onvoldoende hebben beantwoord.