Pedro, Piet, Gerrit en Desmond zijn druk bezig met de routepaaltjes.
Pedro, Piet, Gerrit en Desmond zijn druk bezig met de routepaaltjes. Foto: Rikus ten Brücke

Routes Ballonzuil up-to-date

Venray | Leden van mountainbikevereniging Mudhunters uit Venray waren afgelopen zaterdag druk in de weer met de bewegwijzering van twee routes in de Ballonzuilbossen tussen Merselo en Overloon. De blauwe en groene route, die beginnen bij het Ballonzuilmonument, zijn daardoor weer bijna volledig up-to-date. "De kilometeraanduiding ontbreekt nog, dat is niet alleen handig voor de mountainbikers, maar ook voor de hulpverleners als er een ongeluk is gebeurd", legt Mudhunters-voorzitter Piet Dupont uit.


Met de blauwe en groene mountainbikeroutes heeft Mudhunters nu zo'n vijftien kilometer aan paden in het bosgebied. De routes vormen samen de vorm van een 'acht'. "We zijn eerder dit jaar al druk bezig geweest met de paden. Er moest grondwerk verricht worden en dat hebben we deels met machines gedaan. Dat gaat een stuk sneller. De twee lussen liggen er nu weer perfect bij en dat willen we uiteraard graag zo houden."

De perfecte conditie waarin de mountainbiketracks nu verkeren, is geen vanzelfsprekendheid. Voorheen onderhield Mudhunters in de gemeentelijke bossen van de Ballonzuil ook nog een rode route, maar die werd stelselmatig vernield door motorcrossers. De wildcrossers zijn een doorn in het oog van Mudhunters en andere mountainbikeverenigingen in de regio. "De route had veel lange rechte stukken en daar kunnen motorcrossers veel snelheid maken. Vijf motorcrossers maken in vijf minuten meer kapot dan tien vrijwilligers van onze vereniging in tien uur kunnen maken."

Met de vernieuwde blauwe en groene route hoopt Mudhunters het probleem van de motorcrossers te hebben opgelost. "De routes hebben weinig lange rechte stukken, hebben veel krappe bochten en zijn een stuk technischer. Voor de mountainbiker zijn de routes een stuk aantrekkelijker geworden."

De routes zijn aangepast in samenspraak met een ambtenaar van de gemeente Venray en andere gebruikers van de bossen, zoals ruiter-, jagers- en wandelaarsverenigingen. "We willen de flora en fauna natuurlijk in stand houden. Overleg is belangrijk en dat verloopt op dit moment prima. Iedere partij heeft andere belangen en uiteindelijk wil je er toch samen uitkomen."

Mudhunters, een vereniging met ruim zeventig fanatieke leden, onderhoudt verschillende keren per jaar de mountainbikeroutes. In het najaar bestaan de werkzaamheden onder meer uit het bladvrij maken van de tracks. "Als er blad op de routes ligt, dan wordt het glibberig en de banen blijven langer vochtig. De tracks moeten zo droog mogelijk zijn. Op de lage punten hebben we dan ook afwateringsgaten gemaakt. Daarnaast zijn er altijd wat beschadigingen die we moeten herstellen. We kunnen nu in ieder weer lekker mountainbiken in de Ballonzuilbossen."

Motorcrossers zijn doorn in het oog van Mudhunters
Afbeelding