Amira Luydens rijkt burgemeester Winants Plan B aan. Rechts VL-fractieleider Tino Zandbergen.
Amira Luydens rijkt burgemeester Winants Plan B aan. Rechts VL-fractieleider Tino Zandbergen. Foto: Eigen foto

Alternatief voor de HAP

VENRAY | Als het aan Venray Lokaal (VL) wordt beeldbellen hét alternatief om de Venrayse huisartsenpost (HAP) te vervangen. VL-commissieleden Peter Custers en Amira Luyden stelden daarvoor een doorwrocht plan op. Vorige week kreeg burgemeester Luc Winants dat Plan B, Acute zorg op afstand middels video-consult, aangeboden.


VL-fractieleider Tino Zandbergen stelt nadrukkelijk dat met het aanbieden van Plan B dat niet betekent dat Venray Lokaal de hoop op het voorbestaan van HAP Venray heeft opgegeven. "Zeker niet", zegt Zandbergen. "Maar je kunt twee dingen doen. Of achterover leunen en wachten wat komt of zelf wat doen. VL anticipeert met Plan B op de voorgenomen sluiting van HAP Venray door Cohesie." Cohesie is een samenwerkingsverband van 113 Noord-Limburgse huisartsen met HAP's in Venlo en Venray. Het Cohesiebestuur wil de locatie in Venray sluiten. Zandbergen: "De burgemeester kreeg Plan B om dat mee te kunnen nemen naar de gesprekken die hij met Cohesie voert over de sluiting. Dit plan moet door Cohesie niet worden uitgelegd dat ze de HAP nu met een gerust hart kan sluiten."

Een video-consult werkt net zoals een gewoon consult, maar dan in een beveiligde online omgeving. Doordat patiënt en zorgverlener die in de HAP zit, elkaar via beeld zien, is dit consult op afstand toch persoonlijk, stellen Custers en Luydens. "Er hoeven geen lange afstanden te worden afgelegd voor een consult van tien minuten en er zijn ook geen transportproblemen", zegt Custers. "De communicatie kan soepeler verlopen omdat non-verbale communicatie zichtbaar is en informatie daarmee beter overkomt dan bij een telefonisch consult. Ook kunnen zoveel als mogelijk ongewenste 112- of andere spoed- of paniektelefoontjes worden uitgesloten." Dat de HAP Venray sluit, lijkt onontkoombaar. Custers: "Iedereen heeft of zet zich nog steeds in voor behoud van de HAP in Venray, maar vooralsnog zonder gewenst resultaat. Gemeente noch provincie hebben hier een bepalende positie in."

Lees verder op pagina 6.