Joris Seegers en Jannes Liebers maakten maandagavond een tussenstop bij de schouwburg in het centrum van Venray.
Joris Seegers en Jannes Liebers maakten maandagavond een tussenstop bij de schouwburg in het centrum van Venray. Foto: Rikus ten Brücke

'Minke zou apetrots op ons zijn'

Blitterswijck | Jannes Liebers en Joris Seegers fietsen deze week in drie dagen van het zuidelijkste naar het noordelijkste puntje van Nederland. Dat doen de twee vrienden, beiden 18 jaar oud, niet zonder reden. Het tweetal komt in actie voor hun veel te vroeg overleden vriendin Minke Geurts. "De laatste wens van Minke was dat geen enkel kind meer hoeft door te maken wat zij heeft doorgemaakt. Daarom zamelen we geld in voor het Prinses Máxima Centrum", vertelt Jannes uit Blitterswijck.


Samen met Joris uit Grubbenvorst vertrok hij maandagochtend vanuit Kuttingen in Zuid-Limburg naar Nijmegen voor de eerste etappe. "Het zat niet mee, al na tien minuten vielen we met onze tandem. De voorvork was helemaal verbogen en we konden onze weg niet vervolgen. Op Marktplaats vond Joris een tandem in Geleen en die mochten we vier dagen lenen. We konden daarna weer verder fietsen, maar het weer was erg slecht en we trokken te laat onze regenkleding aan. We zaten helemaal zompig op de fiets."

Tijdens de eerste nacht verbleven de vrienden bij de oma van Jannes in Nijmegen. Ter hoogte van Boxmeer ging het echter weer mis voor de vrienden. "We kregen een lekke band en die konden we niet repareren. We hebben nog een tijd geprobeerd om na iedere kilometer de band weer op te pompen, maar dat ging niet meer. In Cuijk zijn we noodgedwongen op de trein gestapt naar Nijmegen en op dinsdagochtend gingen we direct naar de fietsenmaker. Opgeven is geen optie. We doen dit voor Minke."

Minke was een vechter. Opgeven stond niet in haar woordenboek en ze overwon twee keer kanker. Toen afgelopen zomer opnieuw het noodlot toesloeg, ging het echter de verkeerde kant op. "Ik weet zeker dat ze trots op ons is", vertelt Jannes. "Ik ben op 21 september mijn vriendin verloren aan deze verschrikkelijke ziekte. Ik weet zeker dat ze van boven op ons neerkijkt. Ik ben zelf ook zo trots als een pauw op haar en op alle steun die we krijgen van familie, vrienden en onbekenden. Er is bijvoorbeeld een actie met shotjes opgezet, want daar hield Minke nogal van en er zijn wafels verkocht."

Jannes voelt het gemis van zijn Minke nog iedere dag, maar de kracht die zij uitstraalde tijdens haar ziekte geeft hem voldoende energie en hoop. "Ik heb haar overlijden een plekje kunnen geven, maar kan het nog niet accepteren. Ik heb natuurlijk ook wel mijn momenten en zit ik soms in de put, maar ik kan niet bij de pakken neerzitten. Ik moet ook verder en dat zal zeker niet altijd even gemakkelijk zijn."


Actie

Vrienden fietsen van Kuttingen naar Lauwersmeer

De vrienden zouden aanvankelijk meedoen met Alpe d'HuZes, maar dat was niet mogelijk. Nu fietsen Jannes en Joris in drie dagen van Kuttingen naar nationaal park Lauwersmeer. "We gaan zonder twijfel de eindstreep halen op woensdag (vandaag, red.). "Wij willen graag een zo groot mogelijk bedrag ophalen, maar dat kunnen we niet alleen. We willen zoveel mogelijk geld ophalen met onze actie. Mensen die ons willen steunen, kunnen een bedrag overmaken naar bankrekeningnummer NL41 INGB 0006 6743 37 t.a.v J.A. Jochijms-Looijenga. Op 24 december maken we alle donaties over naar de rekening van Minke. Samen gaan we er voor Minke een mooie actie van maken!"

Afbeelding