Het carillon in de toren van Sint-Petrus’ Bandenkerk Venray.
Het carillon in de toren van Sint-Petrus’ Bandenkerk Venray. Foto: Jolijn van Goch

Kling klokje, klingelingeling

Venray | In de toren van Sint-Petrus’ Bandenkerk Venray bevinden zich de luidklokken en het carillon. Beide zijn gerestaureerd en sinds kort weer ingeschakeld. Hierdoor is het Venrayse klokkenspel met Kerstmis weer volop te horen. Hieronder een beknopt stukje geschiedenis van het carillon in de Grote Kerk van Venray.


Een carillon, ook wel beiaard of klokkenspel genoemd, is een met een klavier bespeelbaar muziekinstrument. Het is in de zestiende eeuw in de Lage Landen ontstaan. Naast verfraaiing van kerktorens in rijkere steden, werd met een carillon een nieuw geluid aan de torenklokken toegevoegd.

Na een periode van verminderde aandacht kreeg de beiaard onder invloed van de neogotiek vanaf de negentiende eeuw weer meer aanzien. Vandaag de dag is de grootste concentratie beiaarden ter wereld nog steeds te vinden in Nederland en België. Bovendien is de beiaardcultuur in 2014 door Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Het huidige carillon van Sint-Petrus’ Bandenkerk Venray werd in 1996 officieel in gebruik genomen en telt maar liefst vijftig bronzen klokken. De grootste klok is de Twaalf Apostelenklok met slagtoon a-0, een diameter van 1845 millimeter en een gewicht van 4230 kilo. De kleinste klok weegt slechts vijf kilo, heeft slagtoon d-5 en een diameter van 169 millimeter.

47 van de vijftig klokken zijn gegoten door Koninklijke Eijsbouts, ’s werelds grootste klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken. De andere drie klokken dienden in het verleden als luidklokken in de kerktoren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de oorspronkelijke klokken uit de toren verwijderd en omgesmolten. De drie klokken werden in 1961 opnieuw gegoten door Klokkengieterij Petit & Fritsen.

Klokken dienen als kerstsymbool, omdat ze op 25 december de geboorte van Christus inluiden. Bovendien luiden er tijdens het heidense zonnewendefeest bellen om boze geesten af te weren. Het verhaal dat klokken de strijd tussen goed en kwaad verbeelden klinkt echter christelijker en aannemelijker. Vandaag de dag brengen kerstklokken, als decoratie of verzamelobject, kerst tot leven.

Het huidige carillon telt vijftig bronzen klokken

Zodra het weer mogelijk is, kan de toren van Sint-Petrus’ Bandenkerk Venray worden bezocht en het carillon worden bewonderd. De beiaardcabine is verbouwd en gerestaureerd, waardoor bezoekers kunnen aanschouwen hoe het carillon door beiaardier Rosemarie Seuntiëns wordt bespeeld. Dit zal op zijn vroegst in het voorjaar van 2021 zijn. Bekijk voor het laatste nieuws over de Sint-Petrus’ Bandenkerk Peel en Maas en de socialmediakanalen (@grotekerkvenray).

'Kerstmis is een tijd van geven. Wilt u een origineel cadeau onder de kerstboom leggen en tegelijkertijd bijdragen aan het behoud van de Grote Kerk en het carillon als Venrays erfgoed? Sponsor een traptrede en laat uw vrijgevigheid vastleggen in een register dat ter inzage in de toren wordt gelegd', laten het kerkbestuur en Stichting Carillon weten.

Neem bij interesse contact op met Michael Claessens van Stichting Carillon (michaelcl@home.nl). 'Vrije giften en donaties worden uiteraard ook gewaardeerd. U kunt deze onder vermelding van ‘Trappensponsoring’ overmaken op de rekening van Stichting Carillon: NL06RABO0147964814'.

Het kerkbestuur en Stichting Carillon wensen iedereen fijne feestdagen en een gezond en hoopvol 2021.

Afbeelding