Rob Poels uit Smakt is bezig aan zijn laatste weken als varkenshouder.
Rob Poels uit Smakt is bezig aan zijn laatste weken als varkenshouder. Foto: Rikus ten Brücke

'Toekomstplannen zijn welkom'

Smakt | Rob Poels uit Smakt is bezig aan zijn laatste weken als varkenshouder. Als medio januari de laatste vleesvarkens zijn bedrijf verlaten, dan wacht hem een andere carrière. Hoe de toekomst er exact uit komt te zijn, blijft voorlopig even gissen. Zeker is dat de 51-jarige Poels géén varkens meer gaat houden. Hij maakte immers gebruik van de stoppersregeling voor varkenshouderijen van minister Carola Schouten. "Ik nam het bedrijf in 1996 over van mijn vader Piet en mijn opa heeft het bedrijf gestart. Ik heb deze keuze niet over een nacht ijs gemaakt", vertelt Poels eerlijk.


Rob Poels laat de sentimentele prietpraat achterwege en kijkt helder naar de situatie. In 2019 heeft hij zich ingeschreven voor de stoppersregeling, die is bedoeld om de stikstofuitstoot en stankoverlast van varkenshouderijen te verminderen, en daar heeft hij nooit spijt van gehad. Dat er nu een einde komt aan een tijdperk, daar heeft hij in ieder geval geen slapeloze nachten van. "De steeds veranderende regelgeving heeft het de boeren zeker niet makkelijk gemaakt. Telkens als je weer aan alle regeltjes voldeed, verzonnen ze weer wat nieuws. Dat heeft voor een belangrijk deel mijn keuze bepaald om te stoppen. Aan de andere kant, ben ik zelf ook wel toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn vader was vijftig toen hij stopte, ik had dezelfde leeftijd toen ik die beslissing maakte."


Verbazing

Familie, vrienden en collega's reageerden in eerste instantie toch wel verbaasd op het nieuws dat Poels zou stoppen als varkenshouder. "Mijn moeder zei heel terecht: 'Dat is toevallig, je bent net zo oud als onze Piet toen die stopte'. Dat is natuurlijk wel bijzonder. Mijn vader is helaas in 1997 overleden. Enkele collega's zagen het niet aankomen, maar van alle kanten klinkt er begrip."


Coronacrisis

De varkenshouderijen hebben de laatste maanden pas echt last gekregen van de coronacrisis en daarnaast stak in Duitsland ook de varkenspest de kop op. "De prijs voor een big daalde in slechts enkele weken tijd van 100 euro naar 20 euro. Dat is een flinke klap natuurlijk. Wat dat betreft is onze branche ook wel heel erg gevoelig voor veranderingen en ziektes bij de dieren. Het is een onzekere sector, maar dat weet je als varkenshouder. Daar zijn we altijd goed mee omgegaan."

Poels runde, zoals ze dat noemen, een gesloten varkenshouderij. Dat houdt in dat de biggetjes die geboren worden op het bedrijf uiteindelijk de stal als vleesvarken verlaten. In totaal had Poels 450 zeugen en 3800 vleesvarkens. Omdat hij gebruik heeft gemaakt van de stoppersregeling, moeten ook de stallen op zijn terrein allemaal verdwijnen. Het terrein moet in juni 2022 volledig leeg zijn, alleen het woonhuis mag blijven staan. De stallen van Poels voldeden aan de laatste richtlijnen en een stal werd in 2015 opgeleverd, compleet met zonnepanelen op het dak. "Het is eigenlijk zonde dat alles wordt afgebroken, maar het is onderdeel van de regeling. Als straks alles weg is, kunnen we weer wat nieuws realiseren. Wat ik precies ga doen, weet ik niet. Ik heb deze week nog een uitgebreide brainstormsessie gehad, maar echt concreet is het nog niet. We denken over van alles na. Onder meer een zorgresidentie en werkplaats zijn voorbijgekomen. Ik ga in ieder geval nog niet met pensioen. Daar heb ik het geduld niet voor. Ik ga een nieuwe onderneming opzetten, maar wat weet ik nog niet. Dat ondernemende in mij kriebelt toch."


Vrije tijd

Zeker is dat Poels straks meer vrije tijd heeft. Voorheen ging hij één week per jaar op vakantie, nu heeft hij meer vrije tijd voor zijn gezin. "Dat zal ongetwijfeld even wennen zijn. Ik heb sinds mijn achttiende onafgebroken in de varkenshouderij gewerkt. Onlangs ben ik wel voorzitter geworden van de Vorstenraod Rooy, dus ik hoef niet stil te zitten, maar om dat nou professioneel te gaan doen, vind ik wat ver gaan. Ik ben ook absoluut niet het type om achter de geraniums te kruipen. We gaan rustig nadenken over een nieuwe stap. Toekomstplannen zijn welkom, zet dat maar in de krant."