Loes van Dijk was op slag verliefd op de klanken van de harp.
Loes van Dijk was op slag verliefd op de klanken van de harp. Foto: KuiperFotografie.nl

'Magische' harp betovert Van Dijk

Oirlo | Haar ouders dachten dat het een fase was, maar toen Loes van Dijk als klein meisje voor de eerste keer een harp zag, was ze op slag verliefd. De klanken van het instrument lieten haar niet meer los en tot op de dag van vandaag speelt de harp een belangrijke rol in haar leven. "Ik ben de jongste van een gezin met vier kinderen en iedereen had wel wat met muziek. Ik zag voor het eerst een harp in Venlo en dat moment vergeet ik niet meer. De klank is fantastisch", vertelt de 34-jarige Van Dijk.


Van Dijk woont tegenwoordig in Oirlo en combineert haar carrière als harpiste en muziekdocent met een baan als apothekersassistente. "Ik ben blij dat ik een vast inkomen heb. Het is sowieso erg lastig om als muzikant je boterham te verdienen. Laat staan in deze crisistijd. Daarnaast vind ik de combinatie tussen de apotheek en de harp erg leuk. Het is goed te combineren."


Met haar harp treedt Van Dijk onder meer op in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Enkele weken geleden verzorgde ze, op gepaste afstand, nog een optreden voor acht mensen in een verzorgingstehuis. "Het mocht gelukkig weer", begint Van Dijk. "Ik kan natuurlijk makkelijk afstand houden en de mensen kunnen ook vanaf een afstandje genieten van de muziek. Dat gebeurt dan ook met volle teugen gelukkig." Door de coronacrisis zijn de gezelschappen waar Van Dijk voor speelt vaak kleiner, en daardoor intiemer. "Een harpconcert is sowieso intiemer, je knuffelt het instrument als het ware. Dat hebben andere instrumenten niet. Ik heb ooit een optreden verzorgd voor een moeder en haar twee dochters. Dat was echt fantastisch. In zo'n kleine setting maak je nog meer contact met de mensen en dan komt de muziek ook echt binnen."

Van Dijk werkt met zowel de Ierse als de klassieke harp. Een van de verschillen is dat de Ierse harp 1,5 meter hoog is en de concertharp 1,8 meter hoog. "Ik vervoer beide harpen op een matras achter in de auto. Ik heb dus altijd een matras in de auto liggen. Dat levert soms wel grappige momenten op. Ik ben ooit gestrand met een slappe band en toen moest de ANWB komen. Toen moeten we eerst het matras verplaatsen, want anders konden we niet bij de reserveband. Daar sta je dan met je matras aan de kant van de weg."

Een harp is natuurlijk wat moeilijker te verschepen dan een trompet, maar volgens Van Dijk valt het allemaal wel mee. "De harp is vrij stevig en ook het gewicht kan ik goed dragen. Ik gebruik wel een steekwagen om de harp op locatie te verplaatsen. Die heb ik dus ook altijd bij. Ik behandel de harpen alsof het kinderen zijn."


Momenteel heeft Van Dijk veertien leerlingen die onder haar leiding muziekles krijgen. De lessen gaan momenteel wat anders dan voorheen, maar de eerste fysieke lessen hebben voor de tweede lockdown werd aangekondigd al plaatsgevonden. "Online kun je natuurlijk wel wat doen, maar dan is het allemaal wat moeilijker te zien. Veel leerlingen zij in de periode zonder lessen wel achteruitgegaan. Het is natuurlijk moeilijk om zelf alles uit te vogelen. Als je pas twee jaar harp speelt en dan plots een halfjaar niet, dan heeft dat grote impact op je speelniveau. Iemand die al zestien jaar lessen volgt, kan die klappen wel opvangen." Hoewel de agenda qua optredens weer vanaf maart een stuk leger is dan Van Dijk gewend is, worden er toch al weer wat optredens gepland voor het nieuwe jaar. "Mensen willen weer genieten en dat merk je aan alles. Ik heb zelf ook veel behoefte om weer voor publiek te spelen. Normaliter heb ik ook een paar keer per jaar een optreden met een harmonie of fanfare en dat kon dit jaar sowieso niet. We proberen te genieten van de kleine dingen en blijven positief denken. Uiteindelijk hoop ik dat iedereen weer van de magische harpklanken kan genieten."