Verhuizen naar Gennep is logisch voor Venraynaar en kersvers burgemeester Hans Teunissen.
Verhuizen naar Gennep is logisch voor Venraynaar en kersvers burgemeester Hans Teunissen. Foto: Gemeente Gennep

'Mijn dorpse inslag zie ik hier terug'

GENNEP/VENRAY | Hij besloot begin dit jaar na ampel overleg met zijn vrouw voor het burgemeesterschap te gaan. Hans Teunissen had de ambitie amper uitgesproken of die trein kwam begin dit jaar al voorbij. Hans Teunissen sprong er zonder dralen op en ontpopte zich als de beste kandidaat voor de vacante burgemeesterspost in de gemeente Gennep, tussen ruim veertig andere kandidaten. Op 6 juli kreeg de Venraynaar het verlossende telefoontje uit Gennep dat hij was uitverkoren, 5 oktober volgde de installatie. Teunissen: “Mijn DNA komt overeen met dat van de inwoners van Gennep, mijn dorpse inslag zie ik hier terug. Het is een kleine, overzichtelijke gemeente in een regio waar ik graag vertoef.”


Door Henk Baltussen


Ruim twee maanden pendelt hij bijna dagelijks op en neer tussen Venray naar Gennep. Aan het Ellen Hoffmannplein treft hij steevast een vrijwel uitgestorven gemeentekantoor aan. Vanwege de coronacrisis werkt het gros van de 130 ambtenaren thuis. “Ik had het natuurlijk graag anders gezien”, zegt Teunissen. “Maar je past je aan de omstandigheden aan en maakt op andere manieren kennis met de inwoners, de raadsleden en het personeel. Ik heb in elk geval alle ambtenaren al eens in de ogen kunnen kijken. Was het niet hier op het gemeentehuis, dan wel via het beeldscherm. Inmiddels heb ik ook bijna alle zeventien raadsleden ontmoet en gesproken. Allemaal in hun eigen omgeving. Om op die manier de mens achter de politicus te ontdekken. Aan de andere kant krijgen ze een eerste indruk van mij. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Eigenlijk aan drie, want op die manier ontdek je automatisch een groot deel van de gemeente. In Heijen ben ik bijvoorbeeld door een raadslid met paard en wagen rondgereden. Of je ontmoet het raadslid gewoon op straat, voor zijn huis. En komen er mensen voorbij, dan word je meteen voorgesteld als de nieuwe burgemeester. Hahaha. Een mooie manier om kennis te maken, vooral in tijden als deze. Ik heb het afgekeken van gouverneur Theo Bovens. Hij wil na verkiezingen weten met wie hij de komende jaren onder hetzelfde dak verkeert.”

Plannen voor uitgebreide kennismakingen met de dorpen Milsbeek, Ven-Zelderheide, Ottersum, Heijen en het stadje Gennep staan voorlopig geparkeerd. De coronamaatregelen laten het niet toe. “Digitaal sprak ik al wel verschillende mensen uit de dorpen”, zegt Teunissen. “Daarnaast doe ik veel veldbezoeken. Als er ergens wat aan de hand is, er klachten zijn of er wat anders speelt, ga ik er zoveel mogelijk naartoe. Die tijd is er nu voor. Op die manier ontmoet je al veel mensen. Dat bevalt me prima. Ik hoop dat ook na de coronacrisis vol te kunnen houden. Momenteel gebeurt er bijna niets. Geen bijeenkomsten van mensen die afscheid nemen, geen recepties, geen representaties, geen sintintocht, geen elfde van de elfde, gaan carnaval en ook geen Vitesse’08 tegen Ysselsteyn, de voetbalderby die 8 november zou worden gespeeld.” Dat Teunissen zich verheugde op de voetbalderby is niet vreemd. Zijn wieg stond immers in het bijna honderd jaar oude peeldorp. “Ik ben een sportliefhebber. Dan kijk je uit naar zo’n wedstrijd.”


De bestuursafdeling waar Teunissen een ruime burgemeesterskamer tot zijn beschikking heeft, is vrijwel verlaten; hier en daar een ambtenaar, dan houdt het wel op. Hij wijst naar een kaart aan de muur. In het midden van de plattegrond ligt Gennep, eromheen zien we plaatsen als Boxmeer, Cuijk, Nijmegen, Groesbeek, het Duitse Reichswald met Kleve, Goch en Venray. "Die plaat heb ik meteen opgehangen. In een oogopslag zie je in wat voor prachtige omgeving Gennep ligt en ook wat dat voor samenwerkingskansen biedt. Bijvoorbeeld op recreatief en toeristisch vlak. Je hebt hier de Maasduinen, het Reichswald en aan de andere kant de Maasheggen. We kunnen bijvoorbeeld wandel- en fietsroutes samen versterken. Nee, gemeentelijke fusies zijn hier niet aan de orde. In deze regio hebben we te maken met drie provinciegrenzen. Voor samenwerken is dat geen probleem, voor samengaan wel. Dat laatste is ook niet nodig.” Teunissen is na Marlies de Loo de tweede Venrayse wethouder die burgemeester wordt van Gennep. De Loo was dat van 1997 tot 2012. Teunissen is na Pierre Bos, die in Boekel aan zijn laatste maanden als burgervader bezig is, de tweede geboren Ysselsteyner die zich voorzitter van een gemeenteraad mag noemen. "En ook de tweede in de vier eeuwen oude familiestamboom”, weet het het oud-raadslid, -wethouder, -Statenlid en -gedeputeerde van Limburg. "Theo Teunissen was van 1915 tot 1950 burgemeester van Nuland.”

Of hij gaat verhuizen? "Zeker”, zegt Teunissen. "Dat is ook logisch. Toen ik besloot voor het burgmeesterschap te gaan, was dat voor mij en mijn vrouw al duidelijk. Mijn vrouw werkt in Venray. Gennep is daarom ideaal voor ons. Onze kinderen wonen in Den Bosch en Leiden en de derde blijft in Venray.” Hij voelt zich een openbaar bestuurder in hart en nieren. "Ik merk dat dat werk mij heel veel voldoening geeft. Mijn ouders gaven me mee een goede opleiding te kiezen, zorgen dat je het goed hebt. Dan kun je ook veel terugdoen voor de maatschappij. Zo ben ik opgevoed.”

Foto: Gemeente Gennep