Doelman Stijn van Gassel houdt zijn ploeg op de been in het duel met FC Eindhoven.
Doelman Stijn van Gassel houdt zijn ploeg op de been in het duel met FC Eindhoven. Foto: Helmond Sport

Loyale doelman geniet op De Braak

Ysselsteyn | Stijn van Gassel behoort tot de meest loyale voetballers uit de eerste- en eredivisie. De doelman van Helmond Sport staat bijna 6,5 jaar onder contract bij de Brabantse club en daarmee bezet hij plek dertien van meest loyale profvoetballers in Nederland. "Dat is bijzonder. Ik heb dit lijstje niet gezien, maar leuk dat ik zo hoog sta", zegt de 24-jarige goalie uit Ysselsteyn.


Koploper van de lijst is Robert Zwinkels. De keeper speelt al 15,5 jaar bij ADO Den Haag. Verder staan op de lijst onder meer Bram van Polen (13,5 jaar bij PEC Zwolle, red.) en Jorrit Hendrix (7,5 jaar bij PSV, red.). "Dat aantal van Zwinkels ga ik waarschijnlijk niet redden, maar ik ben op mijn plek bij Helmond Sport en dat laat dit lijstje ook wel zien, denk ik."

Van Gassel woont tegenwoordig in Someren-Eind, op zo'n 25 minuten rijden van stadion De Braak, tegenwoordig SolarUnie Stadion. "Ik woon bij mijn vriendin Ruby en haar ouders", begint Van Gassel. "Klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik ben hier gaan wonen en het bevalt heel goed. Ik mag niet meer weg. Misschien ben ik wel de ideale schoonschoon", grapt Van Gassel.

Van Gassel, die in het verleden onder meer uitkwam voor jeugdteam van SV Ysselsteyn en SV Venray, ziet momenteel maar een select groepje mensen. Vanwege de coronacrisis zit de doelman, net als de andere spelers van Helmond Sport, in een bubbel. "Het is belangrijk om fit en gezond te blijven, ik heb al een paar seizoenen op rij geen duel gemist en dat wil ik graag zo houden. Momenteel kom ik nog thuis bij mijn schoonouders en vriendin en natuurlijk bij mijn ouders. Daarnaast zie ik nog drie vrienden en zij zitten vanwege werk ook allemaal in een soort van bubbel. Ik let er goed op en vooralsnog gaat het prima. We mogen wel naar de supermarkt, maar ook dan let je natuurlijk erg op."

Om het huidige seizoen zo goed mogelijk te laten verlopen, worden de spelers in ieder geval voor iedere wedstrijd getest. "Als we per week twee wedstrijden spelen, worden we dus twee keer getest. Het is goed dat we dit moeten doen. Gelukkig zijn er binnen de club slechts enkele mensen ziek geweest."

Helmond Sport gold de laatste seizoenen een beetje als het lelijke eendje van de eerste divisie. Met dat imago rekent de ploeg dit jaar beetje bij beetje af. "Ik vind dat we nog zeker tien punten te weinig hebben. We hebben een jonge en talentvolle ploeg. Het niveau is hoger dan vorig seizoen, dat merk je ook op de trainingen. Het gaat de goede kant op met de ploeg. Hopelijk kunnen we na de winterstop het goede gevoel voortzetten."

De keeper speelde tot nu toe 114 competitiewedstrijden voor het eerste team van Helmond Sport en kwam daarnaast tot vier bekerwedstrijden en vier promotie- en degradatieduels. Een karrenvracht aan wedstrijden voor een jonge keeper. "Ik weet zelf ook dat ik nog redelijk jong ben voor een keeper. Ik leer ook nog iedere dag bij en ik voel dat ik beter word. Er zit nog rek in en dat is een goed teken. Ik train dagelijks met keeperstrainer Wim Ribbens en de samenwerking verloopt heel goed. Daarnaast werk ik vaak individueel in de sportschool. Ook van mensen in mijn omgeving hoor ik dat het beter gaat, dat is wel prettig. Ook mentaal word ik steeds sterker, ik praat veel met mijn ouders en dat werkt."


Aan het einde van dit lopende seizoen loopt het contract van Van Gassel af. Op dat moment speelt hij zeven seizoenen bij de eerstedivisionist uit Helmond. Waar de toekomst ligt van Van Gassel durft hij nog niet te zeggen. "Daar ben ik op dit moment absoluut niet mee bezig. Dat begint later dit seizoen natuurlijk wel te spelen, maar dat zien we dan wel weer. Ik heb een goede zaakwaarnemer en dankzij hem kan ik me volledig op het voetbal richten en dat is voor mij nu het belangrijkste."