Boudewijn Sterk hoopt de reactivering van vliegbasis De Peel te stoppen.
Boudewijn Sterk hoopt de reactivering van vliegbasis De Peel te stoppen. Foto: Rikus ten Brücke

De Peel: 'Mensen word wakker'

MERSELO | Toevallig zag Boudewijn Sterk het een kleine twee jaar geleden op Teletekst voorbijkomen: Defensie wil vliegbasis De Peel heropenen. 'Wat nu?', vroeg hij zich direct af. Even later, toen die paar gortdroge regels waren ingedaald, kon hij de impact ervan beter duiden: 'Er gaat daar iets gebeuren, iets wat groot is', was zijn conclusie. Niet lang erna zagen de site stopvliegbasisdepeel.nl en de daaraan gelieerde werkgroep het levenslicht. "Wij zijn geen actiegroep", stelt Sterk. "Wij willen de mensen informeren. Want er gaat heel veel op ze afkomen. Dat hebben ze amper in de gaten."


Hij herinnert zich het teletekstmoment nog goed. Het ging per slot van rekening indirect ook over hem en zijn vrouw Maria Stekelenburg. Hun woning staat immers binnen de geluidszone van De Peel, in het buitengebied van Merselo. "Toen we hier acht jaar terug kwamen wonen, wist je natuurlijk van het bestaan van De Peel. Je verkent immers van tevoren de omgeving waarin je terechtkomt. We wisten dat er weleens oefeningen werden gehouden. Maar dat het een slapende vliegbasis was waar de vergunningen nooit vanaf waren gehaald, wisten we niet. We hebben indertijd die informatie ook nergens kunnen terugvinden."

Sterk las zich in, in de materie, bezocht bijeenkomsten in Venray (Hotel Asteria) en Gemert die Defensie daar hield om de inwoners te informeren. Hij sprak er met buurtbewoners over, met dorpsbewoners, met politici. Langzaamaan werd het Sterk duidelijk dat hij niet achterover kon blijven leunen. "Begrijp me goed; we snappen Defensie wel, we snappen dat er moet worden geoefend, maar bij die infoavond in Asteria schrok ik. Van het kleine aantal bezoekers, die paar reacties uit de zaal, maar vooral van het grote aantal vliegbewegingen die vanaf De Peel straks worden uitgevoerd. Ik heb toen nog eventjes de reacties afgewacht na de bijeenkomst. Ze kwamen niet, niet van inwoners, niet van de politiek. Ik kwam er ook achter dat de zeventig F16's van nu, straks worden vervangen door zo'n veertig F35-vliegtuigen. Veel minder vliegtuigen dus, maar wel moet er een extra vliegveld bij. In een regio waar door nabij gelegen vliegvelden al te veel vliegbewegingen zijn. Dat vond ik vreemd. Die F35 blijkt veel meer herrie te maken dan een F16. Toen wachtte ik niet langer en kwam in actie. Dit mag niemand op z'n beloop laten. Dit raakt immers ook onze gezondheid."

Ruim een jaar terug vond Sterk het tijd de inwoners van Venray te informeren over het onheil dat boven hun hoofden hangt. "Het bleef maar stil in de gemeente. Er moest wat gebeuren om iedereen wakker te schudden." Met een informatiebijeenkomst in een bomvolle zaal 't Anker in Merselo deden enkele deskundigen de plannen uit de doeken; wat de gevolgen kunnen zijn en wat er in eerste aanleg tegen kan worden gedaan. Eenzelfde convent hield Sterk met de werkgroep in Deurne. Ze waren ook bedoeld om de politiek te informeren. "De kennis over De Peel bij de politiek is niet groot, merk ik. Het college gaf aan het vliegveld niet te zien zitten. Daar ben ik heel blij mee. De omliggende gemeenten gingen zover nog niet. Maar Venray vergeet nu door te pakken. Ze laten steken vallen om dat te doen. Je hoort ze nu vaker zinnen zeggen als 'in het kader van het landsbelang valt er weinig tegen te verrichten'. Met de manier van onderzoek doen naar de impact van het vliegveld, maken ze het zichzelf erg moeilijk. Eindeloze discussies, inhuur van bureaus die nauwelijks op de hoogte zijn. Dan laat je steken vallen, dan snappen de mensen het ook niet meer."

De in Laren geboren Sterk (schooldirecteur in onder meer Stiphout en Brandevoort bij Helmond en nu eigenaar van een eigen advies- en organisatiebureau) kwam met zijn vrouw (celbioloog bij Lead Pharma Medicine in Oss) naar Merselo voor rust en stilte. "Dit was ooit een boerderij. Onze B&B Het geheim van Merselo heeft veel aanloop. De gasten vinden het hier goed toeven, fietsen en wandelen. Of De Peel ooit opent? Ik ben eigenlijk bang van wel. Het zal wel een soort polderoplossing worden: open maar wel minder vliegbewegingen, of zoiets. We blijven er alles aan doen om openstelling te voorkomen. Voor de mensen die de impact van heropening van De Peel nog niet overzien, kijk op www.stopvliegbasisdepeel.nl en word wakker.”