Muzikant en quizmaster Ethan Huijs zit ondanks de lockdown zeker niet stil.
Muzikant en quizmaster Ethan Huijs zit ondanks de lockdown zeker niet stil. Foto: Jan Dael

Etan Huijs, muzikale quizmaster

Venray | Etan Huijs is wat ze noemen een laatbloeier. De creatieve muzikale duizendpoot uit Venray leerde op zijn zeventiende pas eigenhandig gitaar spelen, begon vanaf dat moment serieus te zingen en ging zijn eigen liedjes schrijven. "Als kind was al duidelijk dat ik erg creatief was. Ik tekende veel en schreef ook al korte verhalen", legt Huijs uit. "Daarnaast is het maken van vragen en quizzen altijd al een grote hobby geweest. Inmiddels vormt dat ook een belangrijk deel van mijn werk."


Sinds 2018 verdient Huijs volledig zijn boterham als ZZP'er in de muziekindustrie. De keuze om zich volledig te richten op het maken van muziek en het geven van optredens veranderde zijn leven, maar daar heeft hij nog geen seconde spijt van. "De belangrijkste verandering is dat je niet meer exact weet hoeveel geld je verdient aan het einde van de maand. Als je voor een baas werkt weet je dat exact. Nu moet je moeite doen om opdrachten binnen te halen en je agenda vol te krijgen met optredens. Dat was in het begin wel even spannend, maar daar wen je ook aan. Als er een maand wat minder binnenkomt, pas je gewoon je levensstandaard een beetje aan. Wat dat betreft heb ik wel geleerd om wat flexibel te zijn. Ik heb ook geen zin om mijn hand op te houden. Ik heb van mijn passies mijn beroep gemaakt. Dat kan niet iedereen zeggen."

Het zelfstandig ondernemerschap brengt ook onzekerheden met zich mee. Door de coronacrisis zag Huijs dit jaar het leeuwendeel van zijn geplande optredens en andere opdrachten in rook opgaan. Waar hij normaal gesproken in de zomerperiode honderd keer op de planken staat, werkte hij nu slechts een optreden of tien af. "Tijdens de zomer mochten we gelukkig wel wat optredens doen. In eerste instantie voor dertig mensen en later voor honderd toeschouwers. We hebben ook verschillende optredens in Duitsland gehad, maar het was helaas niet wat we gewend zijn. Je hoeft geen wiskundeknobbel te hebben om te bedenken wat de terugloop in opdrachten met de omzet heeft gedaan."

De nieuwe lockdown valt Huijs een stuk zwaarder dan de eerste lockdown in maart. In eerste instantie was er nog het vooruitzicht van de warme zomermaanden. Nu hikken artiesten zoals hij tegen de winterperiode aan. "Je merkt wel dat het mentaal een tandje zwaarder is. Dat hoor je ook van collega's. Ik hoop dat er volgend jaar snel weer evenementen mogelijk zijn door middel van sneltesten of vaccinatie. Dat is voor mij wel de stip op de horizon. We hopen op betere tijden."

Dat het aantal optredens tegenvalt, wil niet zeggen dat Huijs stil heeft gezeten. Er is namelijk ook goed nieuws voor de optimist uit Venray. Op 27 november werd namelijk zijn gloednieuwe singel Ghost Town gelanceerd en op 12 maart vindt de release van zijn album The Monochrome Veil plaats. "Het album komt ook op vinyl uit en we wachten op dit moment nog op de proefversie. Vanwege de coronacrisis is het album verlaat, maar nu is toch de tijd rijp om het met de wereld te delen. We zijn heel trots op het eindresultaat."


Daarnaast maakt Huijs dus onder meer quizzen voor bedrijfsfeestjes of andere partijen. Het maken van quizvragen deed hij vroeg al met zijn zus en nu is dat een belangrijk onderdeel geworden van zijn inkomen. "We kunnen een quiz volledig op maat maken voor de klant. Quizzen en muziek zijn toch wel mijn grote passies. De afgelopen maanden hebben we ook wel veel gedaan aan online quizzen. Zo heb ik mijn steentje bijgedragen aan Ik Rooj Maar Wat. Ook geef ik muziekworkshops op basisscholen, maar dat zit er vanwege de lockdown even niet in. Toch blijf ik met mijn andere opdrachten lekker bezig en anders is er altijd nog Netflix voor een goede film of serie."