Aan de Marktstraat in het centrum van Venray worden 14 huurappartementen gerealiseerd.
Aan de Marktstraat in het centrum van Venray worden 14 huurappartementen gerealiseerd. Foto: Henk Lammen

WL: In tien jaar 1600 woningen erbij

VENRAY | De nieuwe zogenaamde prestatieafspraken tussen de Limburgse woningcorporatie Wonen Limburg (WL) en de Venrayse Huurdersvereniging staan voor volgende jaar op papier. Wethouder Jan Jenneskens zette er al zijn handtekening onder. Binnenkort krijgen de commissie Wonen en de gemeenteraad de afspraken onder ogen. Peel en Maas vroeg Wonen Limburg om nadere uitleg over bepaalde afspraken en onderwerpen die Venrayse huurders en huurwoningen betreffen.


In 2017 stelde de gemeenteraad de lokale woonvisie vast waarmee tevens de basis werd gelegd voor die prestatieafspraken in de jaren daaropvolgend. Hoe zit het nu eigenlijk met de huurwoningen in de gemeente Venray. Wat zijn de plannen van Wonen Limburg en waar staan binnenkort bouwkranen? De woningcorporatie krijgt hierover uitgebreid het woord.



Hoeveel woningen heeft Wonen Limburg op dit moment in de verhuur in de gemeente Venray?

"Wonen Limburg heeft 5088 woningen in Venray. Wij vinden het belangrijk te zorgen voor voldoende betaalbare woningen. Op dit moment is 84 procent van het bezit van Wonen Limburg in de gemeente Venray betaalbaar met een huurprijs onder de 663,40 euro, wat ook wel de aftoppingsgrens huurtoeslag 2020 wordt genoemd. Zowel gemeente Venray, Huurdersvereniging als Wonen Limburg streven zo veel mogelijk naar gemengde wijken, waar iedereen goed kan wonen. Ook het tweehurenbeleid bij woningtoewijzing van Wonen Limburg speelt hier op in. Hiermee kunnen nieuwe huurders die op basis van hun inkomen recht hebben op huurtoeslag een verlaging van de huurprijs krijgen tot onder de aftoppingsgrens. Huurders worden zo maximaal gecompenseerd. In 2019 in Venray was dat voor een totaalbedrag van 140.000 euro. Zo houdt Wonen Limburg een ruimere keuze in het aanbod aan huurwoningen."

Wonen Limburg kan tijdelijke woningen inzetten om piektijd lokaal op te vangen


Hoeveel van die verhuurwoningen staan in de dertien dorpen van de gemeente Venray?

"Dat is 11 procent wat neerkomt op 571 woningen." Het beleid van Wonen Limburg is om in het gros van de dorpen geen huurwoningen meer te bouwen. Vooral de kleinere dorpen komen wat Wonen Limburg betreft, daarvoor niet meer in aanmerking. Maar er zijn wat dat betreft verschuivingen. Wonen Limburg heeft plannen voor tijdelijke huurwoningen in de dorpen (lees verderop hierover).


Hoeveel nieuwe huurwoningen zijn momenteel in aanbouw in de gemeente Venray en hoeveel huurwoningen worden er komend jaar zeker gebouwd in Venray, en waar?

"We zien een aantal ontwikkelingen.

-De gemiddelde gecorrigeerde inschrijfduur (in de volksmond de ook wel de wachttijd genoemd) is inmiddels opgelopen naar 2,3 jaar.

-Zorgvragers worden geacht in de wijken en buurten te gaan wonen.

-We hebben te maken met instroom van arbeidsmigranten.

-Volgens de prognoses komen er steeds meer kleine huishoudens.

-Na enkele jaren met beperkte instroom, is de taakstelling voor huisvesting van statushouders de eerste helft van 2021 hoger dan voorgaande jaren.

Op basis van deze ontwikkelingen en de ontwikkeling van de voorraad wil Wonen Limburg de komende jaren een flink aantal woningen toevoegen in Venray. Tot en met 2030 komt dat neer op 1600 woningen én we werken aan gemengde wijken. Het potentieel te transformeren vastgoed wat er nu is, is voor deze opgave niet toereikend. Daarom zijn we afhankelijk van het beschikbaar stellen van nieuwe locaties door de gemeente Venray. Daardoor kan nieuwbouw wel of niet gerealiseerd worden."

Lopende projecten van Wonen Limburg in 2021 zijn: de Marktstraat in Venray waar vijftien sociale huurappartementen gebouwd gaan worden. Aan de Kruitweg verrijzen zestien woningen in een hofjesvorm. In de Brabander worden zestien woningen gerealiseerd voor mensen met een middeninkomen.

Verder komt het plan in Leunen-Zuid met 23 woningen hopelijk in 2021 tot uitvoering. En er zijn plannen in de Oranjebuurt voor 24 woningen en voor 35 tot 40 woningen op de locatie van het voormalig politiebureau in combinatie met Beukenrode.


Hoe zit het eigenlijk met het aanbod van tijdelijke huurwoningen van Wonen Limburg?

"Om lokale en tijdelijke pieken op te vangen kan Wonen Limburg tijdelijke woningen inzetten. Dat zijn woningen die relatief snel en eenvoudig te plaatsen en verplaatsen zijn. Daarmee kan worden voldaan aan de vraag op de korte en middellange termijn, zonder te investeren in leegstand op de lange termijn. Het project in Schuttersveld is hiervan een geslaagd voorbeeld, maar het is ook een mogelijkheid in de dorpen. Wonen Limburg heeft dit aanbod al een aantal jaar liggen en kan deze woningen ook in de gemeente Venray plaatsen, mits er gronden beschikbaar zijn. In 2019 zijn in het voormalige recreatiepark Het Roekenbosch 44 woningen door Wonen Limburg in beheer genomen, die eveneens alle met kortlopende huurcontracten worden verhuurd. Deze constructie heeft een looptijd van tien jaar."


Nota

In een nota van het college van Venray staat het volgende: 'Momenteel is de gemeente in gesprek met een familie die graag een locatie voor acht tot tien woonwagenstandplaatsen wil hebben. De gemeente verhuurt zelf geen vastgoed en blijft Wonen Limburg over dit traject informeren en waar nodig erbij betrekken.'


Verhuurt Wonen Limburg op dit moment al woningen of caravans op woonwagenstandplaatsen in de gemeente Venray? En hoe zit het met die familie?

"Wonen Limburg heeft in Venray enkele standplaatsen in beheer en verhuur. Het gaat hier om standplaatsen in de wijk De Brabander. Begin 2020 heeft de provincie het behoeftenonderzoek onder 29 Limburgse gemeenten naar, eventueel extra, woonwagenstandplaatsen afgerond. Het leek er in eerste instantie op dat de gemeente Venray geen extra locaties nodig had. Het bleek echter dat de uitnodiging voor deelname aan de enquête niet bij iedere, potentiële belanghebbende
terecht is gekomen. Momenteel is de gemeente inderdaad in gesprek met een familie die graag een locatie voor acht tot tien standplaatsen zou willen hebben. Dit proces bevindt zich echter nog in een zeer pril stadium."


Mocht de gemeente Venray de acht of tien woonwagenstandplaatsen willen, moet Wonen Limburg daar dan ook voor zorgen?

"Ook hier geldt dat het aan de gemeente is om mogelijke locaties ter beschikking te stellen. Wonen Limburg wil uiteraard bijdragen aan de huisvesting, omdat voor ons iedereen recht heeft op een passende woning. Gemeente stelt het woonbeleid vast, waarin ten aanzien van woonwagenstandplaatsen mogelijk ook onderdelen worden opgenomen. In het regionale beleid heeft het onderwerp een plek gekregen, maar elke gemeente is hiervoor in principe zelf verantwoordelijk. Afhankelijk van het beleid en de concrete behoefte heeft Wonen Limburg hierin al dan niet een rol. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de corporatie grondeigenaar wordt en de standplaatsen zal verhuren, maar zo ver zijn we nog lang niet. De gemeente is geen verhuurder van woningen of standplaatsen, afgezien van mogelijk nog een enkele uitzondering uit het verleden. Voor deze vraagstukken worden afspraken met Wonen Limburg gemaakt."

Het volgende stelt het gemeentebestuur: 'De gemeente Venray vindt verduurzaming van de woningvoorraad van belang en zou een plan als Nur-Holz hier ook van harte toejuichen. Denk bijvoorbeeld aan de locatie bij het voormalige politiebureau, Beukenrode en/of in de Oranjebuurt.’


Weet Wonen Limburg van de plannen, zo ja in welk stadium zijn ze dan en wat is het verschil tussen Nur Holz-woningen en ‘gewone’ woningen?

"De gemeente Venray en Wonen Limburg willen dat de invloed van hun handelen op natuur en milieu positief of neutraal is. Nieuwbouw is zo veel mogelijk CO2-neutraal. Daarnaast neemt Wonen Limburg energetische maatregelen om de bestaande voorraad te verduurzamen. Zo investeerden we tussen 2017 en 2020 in heel Limburg 100 miljoen euro in betere isolatie en een zuinige installatie voor 4000 woningen – zo’n 20 per week. Tot 2022 doen we daar nog 2000 woningen bij. In de gemeente Venray werden tussen 2010 en 2019 in totaal 2424 woningen verduurzaamd en staan tot 2022 nog 417 woningen op de planning."

"Wonen Limburg is op alle drie benoemde locaties bezig met realiseren van woningen. Deze bevinden zich in een beginfase. Een van de mogelijke concepten is Nur-Holz of een andere vorm van houtbouw zoals CLT en houtskeletbouw." Cross Laminated Timber (CLT) is een modern houtproduct dat voorziet in een breed scala aan toepassingen. Bouwen met CLT vergt minder transport, is minder arbeidsintensief door eenvoudige montage en leidt tot een veiligere, schonere en stillere bouwplaats.


Wat zijn Nur-Holzwoningen?

"Het bijzondere van de Nur-Holz woningen is dat ze volledig van hout zijn. Er wordt geen lijm gebruikt, de planken worden met beukenhouten schroeven aan elkaar geschroefd en vormen als geheel een constructieve wand of vloer. De bouw van een dergelijke woning verloopt zeer vlot, omdat de voorbereiding van de bouwdelen al volledig in de fabriek gebeurt en de woning op locatie in enkele dagen gemonteerd kan worden. Het is tevens een milieuvriendelijk antwoord op de stikstofkwestie.
Van alle traditionele bouwmaterialen heeft hout de laagste CO2 footprint. Als huizen van hout worden gebouwd, in plaats van beton, staal en steen, dan scheelt dat aanzienlijk aan uitstoot van stikstof, fijnstof en koolstofdioxide. De productie van hout draagt juist bij aan de CO2 reductie, omdat bomen CO2 opnemen in plaats van produceren. Daarbij zijn woningen van Nur-Holz volledig recyclebaar. Ze bestaan immers uit alleen maar hout, in dit geval afkomstig uit het Duitse Zwarte Woud. Het is hout zonder toegevoegde stoffen en zijn door de houten schroeven volledig te demonteren."

"Een Nur-Holzwoning heeft van nature een hoge isolatiewaarde. Hout heeft een dempend effect op harde geluiden en geeft een hoog comfort door jaarrond een gelijkmatige temperatuur te houden. Door de lijmvrije constructie zijn er geen giftige dampen, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat."


Gasloos

"Geheel in lijn met alle duurzame ontwikkelingen worden de Nur-Holzwoningen geheel gasloos en NOM (Nul Op de Meter) opgeleverd. Door de plaatsing van zonnepanelen zijn de woningen veel minder afhankelijk van het stroomnet en fossiele brandstoffen en in staat om zelf in de benodigde energie te voorzien. Op dit moment is bouwen met hout duurder dan traditioneel bouwen. Wij geloven er echter wel in dat houtbouw in de toekomst meer gemeengoed gaat worden. Dan zullen ook de kosten omlaag gaan."

Afbeelding