Werken op grote hoogte (2)

Foto: Jolijn van Goch. Met behulp van een hoogwerker zijn de uurwerken in orde gemaakt.

Venray | Afgelopen weken is er wederom op grote hoogte gewerkt. Met hulp van Kraanverhuurbedrijf Van Rattingen is de toren gereinigd en zijn de uurwerken aan alle zijden van de toren in orde gemaakt. Er is gewerkt aan de veiligheidsvoorzieningen rond de klokkenstoel en het carillon en de leibedekking van de toren is gerepareerd.

Door Pim van Goch

Kraanverhuurbedrijf Van Rattingen verrichte in het kader van de restauratie haar eerste klus op maximale hoogte van 78 meter. Met behulp van een vrachtautohoogwerker Bronto Skylift S78XDT kon de top van de toren van Sint-Petrus’ Bandenkerk Venray worden bereikt.

Het betonwerk van de toren is schoongemaakt en de behandelde deuren van de trans (omgang) zijn teruggeplaatst. Daarnaast zijn de uurwerken in orde gemaakt en wordt er gewerkt aan de veiligheidsvoorzieningen van de klokkenstoel en het carillon. Voor het uurwerk aan de westzijde van de toren is een nieuwe motor geplaatst. Bovendien is de leibedekking van de toren gerepareerd.

Er zijn leidingen geplaatst voor de geluidsinstallatie van het carillon en voor water en riolering ten behoeve van het keukenblok. De isolatie en de vloer voor de uitbreiding van de beiaardcabine zijn gelegd. De kozijnen zijn naar boven gebracht en er is een begin gemaakt met het stellen van de kozijnen. De oude bordessen van de voormalige trapopgang zijn gesloopt en de oude gaten zijn dichtgestort. Er is een begin gemaakt met het demonteren van de steigers.

Vanaf donderdag 10 december 2020 zijn de uurwerken op de toren weer ingeschakeld. Er is vanuit alle windrichtingen weer te zien hoe laat het is. De steigers worden komende week verwijderd, waardoor de wekkering (voorslag) en het carillon weer te horen zijn. Ook de vier luidklokken worden weer in gebruik genomen.

Het project Rondje Kerk is te volgen op Facebook en Instagram: @grotekerkvenray. Bovendien kunt u het restauratieproject steunen door een bordes of traptrede te sponsoren. Neem hiervoor contact op met Michael Claessens van Stichting Carillon (michaelcl@home.nl) of neem een kijkje op sociale media. Uiteraard worden vrije giften ook zeer gewaardeerd. U kunt uw bijdragen onder vermelding van ‘Trappensponsoring’ overmaken aan Stichting Carillon via: NL 06 RABO 0147 9648 14. Draagt u al bij aan het behoud van Venrays cultureel erfgoed?