Ike Busser overleeft en krijgt verlenging

GRAVE | Venraynaar Ike Busser blijft nog tot maart volgend jaar wethouder in de gemeente Grave. Dat meldt dagblad De Gelderlander.


Busser vervangt in de Brabantse gemeente (bestaande uit het stadje Grave, Velp, Escharen en Gassel) sinds 1 september van dit jaar Rick Joosten (LPG) die al lange tijd ziek is.

De Venraynaar beheert in de gemeente met bijna 12.500 inwoners onder meer de 'sociale' portefeuille, financiƫn, openbaar vervoer en recreatie en toerisme. Busser (66) was tot voor enkele jaren terug wethouder in Venray namens Samenwerking Venray, waar hij verantwoordelijk was voor financiƫn en de gemeentelijke organisatie.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week dinsdag kreeg Busser van de Graafse raad toestemming om Joosten voor een tweede periode van zestien weken te vervangen. Formeel mag een wethouder drie periodes van zestien weken vervangen worden. Busser overleefde vorige maand, met de rest van het college, een motie van wantrouwen.

Bekend is dat in Grave de politieke tegenstellingen groot zijn. Grave maakt al sinds eeuwen onderdeel uit van het Land van Cuijk, maar besloot in tegenstelling tot de vier andere regiogemeenten (Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis) niet aan te sluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk die over een jaar een feit is.

Binnen de raad is de kleinst mogelijke meerderheid voor het zelfstandig blijven van de gemeente Grave.