Ontwikkelingen bij VieCuri gaan verkeerde kant op

VENRAY | Het gaat in het VieCuri in Venlo de verkeerde kant op. Het aantal covidpatiënten stijgt en dat geldt ook voor het ziekteverzuim onder de medewerkers. Dat laat een woordvoerder van ziekenhuis weten op vragen van Peel en Maas.


Door Henk Baltussen


Vorige week verschenen berichten in Limburgse media over snel oplopende getallen van ziekteverzuim in de ziekenhuizen MUMC+ in Maastricht en het Zuyderland in Heerlen en Sittard-Geleen. Daar kampen ze met ziekteverzuimpieken van 9 tot 10 procent, wat ze nog nooit eerder meemaakten. De woordvoerders gaven tevens niet te verwachten dat de situatie op korte termijn verbetert, gelet op de toestroom van ernstig zieke coronapatiënten.


Herkent VieCuri Venlo zich hierin?

"De ontwikkelingen in ons eigen ziekenhuis én op landelijke schaal zijn zeer zorgelijk", zegt de woordvoerder. "Het aantal covidpatiënten in huis stijgt, de besmettingen in de regio stijgen hard en ook de prognoses zijn dat de stijgingen doorzetten. Dat geldt zowel voor de kliniek als de IC. Daar bovenop geldt dat de bezetting van ons personeel steeds krapper wordt. Dat heeft te maken met een lichte stijging van ons personeelsverzuim."


"Hoe hoog is het ziekteverzuim in Venlo? Eerdere berichten gaven juist een relatief laag ziekteverzuim aan.

"Iets meer dan 5 procent is het ziekteverzuim nu. Ten opzichte van andere ziekenhuizen is dat nog steeds gunstig. Maar de stijging is zorgelijk. Verder hebben we ook te maken met de zogenaamde werkpauze; mensen die tussen het testen en het krijgen van de uitslag dit thuis moeten afwachten. Ook die mensen zijn tijdelijk dan niet inzetbaar."


Het aantal coronabesmettingen in Noord-Limburg stijgt snel. Is dat al merkbaar wat betreft de ziekenhuisopnames bij VieCuri?

"Ja. In acht dagen tijd is het aantal opgenomen coronapatiënten met twintig gestegen en zijn er weer zes patiënten overleden. Dat is een zeer zorgelijke en ook verdrietige ontwikkeling. We hebben nu (dinsdagmiddag, red.) 45 opgenomen covidpatiënten waarvan negen op de IC. Er zijn in deze tweede golf helaas 27 mensen overleden. Ter vergelijking: een week geleden, (maandag 7 december), lagen in VieCuri 25 covidpatiënten. Van deze 25 patiënten lagen er tien op de IC. Er waren toen 21 coronapatiënten overleden."


Is het voorstelbaar dat bij VieCuri-personeel dat vakantie heeft gepland tijdens kerst en nieuwjaar, die vrije dagen moeten worden ingetrokken vanwege de werkdruk?

"We hopen op te kunnen schalen zonder dat het nodig is verloven in te trekken, maar we sluiten dat niet uit."


Wat is het percentage reguliere zorg wat nu niet kan worden gegeven en aan wat voor soort zorg en ingrepen moeten we dan denken?

"Helaas zijn sinds eind oktober twee van de tien operatiekamers gesloten. Dit betekent dat een aantal geplande operaties wordt afgezegd als dat medisch verantwoord is. Dit treft zo’n tien tot vijftien patiënten per dag. Het ziekenhuis begrijpt dat het uitstellen van een operatie heel vervelend is en vraagt om begrip. Het is echter niet zo dat 20 procent van de zorg is afgeschaald, VieCuri doet immers veel meer dan opereren. De afspraken op poli’s gaan vooralsnog gewoon door. En uiteraard blijft ook de acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en onze zorg aan patiënten met kanker overeind. Daarmee kunnen we de zorg die niet aan covid gerelateerd is, op dit moment ‘redelijk’ overeind houden."

"VieCuri benadrukt dat wanneer je niet gebeld wordt als patiënt, je afspraak gewoon doorgaat. Huisartsen kunnen nieuwe patiënten blijven doorverwijzen. Bij een bezoek aan ons ziekenhuis staat de veiligheid voor iedereen voorop. Daarom gelden er specifieke maatregelen die voor iedereen te vinden zijn op www.viecuri.nl/corona."


Tijdens de feestdagen is de bereikbaarheid van VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Venray aangepast. Op eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag zijn alle poliklinieken, regiopoli’s en onderzoeks- en behandelafdelingen van VieCuri gesloten. Het is dan ook niet mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de secretariaten van de specialisten op de poliklinieken. Alleen de noodzakelijke spoedeisende zorg wordt verleend.


Op eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag is het niet mogelijk om bloed te laten prikken bij de verschillende priklocaties. Op deze dagen is het ook niet mogelijk om bij de afdeling Radiologie röntgenfoto’s te laten maken. Op www.viecuri.nl/bloedafname staat meer informatie over beschikbare priklocaties voor bloedafname.