Raad stelt besluit over bezuinigingen in de zorg uit

VENRAY | Venray Lokaal zorgde dinsdagavond voor opruiming van de volle gemeenteraadsagenda. Niet alleen werd op aandringen van VL het heikele agendapunt over industrieterrein De Spurkt geschrapt, ook nam de coalitiepartij het initiatief om besluitvorming over de bezuinigingsvoorstellen in de zorg op te schorten.


Door Henk Baltussen


De overige zeven partijen steunden Venray Lokaal hierin. "We hebben grote moeite met dit voorstel", zei VL-raadslid Theo Francken. "Er waren heel veel vragen aan de wethouder (Anne Thielen, red.), maar ze kon ze niet naar behoren beantwoorden." Enkele brieven die het gemeentebestuur voor de vergadering van dinsdag kreeg aangaande de bezuinigingen, bevestigde het vermoeden van Francken dat het besluit over de bezuinigingen over nieuwjaar heen moet worden getild. Hij kreeg bijval van de andere fracties. De brieven waar Francken over repte waren onder meer van de Adviesraad Sociaal Domein Venray en werkgroep WMO van de vakbond FNV Noord-Limburg. Beide instanties zetten grote vraagtekens achter de bezuinigingen die negentien maatregelen omvat.

Emina Joosten (D66) ging tijdens de commissievergadering van november, als voorbereiding op de raadsvergadering, fel tekeer tegen het collegevoorstel. Vooral dat aan geen enkele bezuinigingsmaatregel een kostenplaatje hing, stak haar. "In januari komt er ook nog een analyse over de maatregelen. Dat moet eerst worden bekeken en er moet een financieel plaatje komen."

Wethouder Thielen zegde toe dat er een speciale infoavond komt om dat financiële plaatje, waar de meeste partijen behoefte aan hebben, uit de doeken te doen.

SP, ProVenray, PvdA en Samenwerking Venray wilden met een motie de wethouder aansporen tot aanpassingen van de maatregelen. Ze stelden voor om de maatregelen te heroverwegen, grondig te onderbouwen en te analyseren. Daarbij moet volgens de vier ook gebruik worden gemaakt van het aanbod van de Adviesraad Sociaal Domein Venray die aangaf hierover mee te willen nadenken. Vooral de brief van de adviesraad (die raad is enkele maanden terug geïnstalleerd) vond ProVenray-voorman Joep Gielens pijnlijk om te lezen. "De adviesraad is niet serieus genomen. Die valse start moet worden gerepareerd door samen met de adviesraad tot transparante keuzes te kunnen komen."

Thielen herkende zich niet in de kritiek van Gielens. "Dat wij de adviesraad niet serieus nemen, werp ik verre van mij."
De motie werd met unanieme steun van de raad aangenomen. Wel met een toevoeging: In het eerste kwartaal moeten er nieuwe, kant-en-klare en transparante voorstellen liggen. Die worden vervolgens weer ter advisering voorgelegd aan de commissie Leven en enkele weken later besluit de gemeenteraad erover.