Thei en Mie Verheijen stonden vol trots op het altaar.
Thei en Mie Verheijen stonden vol trots op het altaar. Foto: eigen foto

Verheijen in het zonnetje

Oostrum | Toepasselijker hadden de woorden van de introïtus van de derde zondag van de advent niet kunnen zijn. "Uw vriendelijkheid, uw behulpzaamheid en uw goedheid moet bij alle mensen bekend zijn", zegt pastoor Clemens tijdens de kerkdienst. De woorden zijn van toepassing op Thei Verheijen.


Iedereen in Oostrum weet wel dat Verheijen vaak dagelijks, samen met zijn andere teamgenoten, op het kerkhof werkzaam is. Daarnaast verzorgt hij mooie planen rond de bedevaartkerk. Tijdens het afgelopen droge jaar sjouwde Verheijen weleens 3000 liter water per maand naar de planten om al het moois in leven te houden. "Het is een man van de werkvloer, een man met het hart op de goede plek en een man met liefdevolle betrokkenheid voor de gemeenschap van Oostrum", vertelt pastoor Clemens.

Paus Franciscus waardeert de inzet van Thei Verheijen voor de gemeenschap en ook in het bijzonder de sociale betrokkenheid met mensen in nood, want Thei zet zich samen met andere vrijwilligers van de groenvoorzieningenploeg in voor de resocialisatie van mensen van de tbs-kliniek. "Een werk van barmhartigheid bij uitstek op het snijvlak van kerk en samenleving."

Het kwam voor Verheijen op zondagochtend 13 december als een donderslag bij heldere hemel, toen de pastoor hem na de slotzegen samen met zijn vrouw Mie naar het priesterkoor riep. Op de achtergrond werd zachtjes de melodie gespeeld van het lied 'In 't groene dal, in 't stille dal waar kleine bloempjes groeien, daar ruist een blanke waterval en druppels spatten overal. Om ieder bloempje te besproeien, ook ’t kleinste.'

Uiteraard werd ook Mie geëerd en bedankt met een bos rozen, want zo'n geweldig vrijwilligerswerk kun je alleen maar doen als je steun krijgt van de wederhelft. Mie sprak tijdens het overleg van Lei Hoeks met haar man de sleutelwoorden toen het verzoek besproken werd of de werkgroep een steentje kon bijdragen aan het traject van de resocialisatie van mensen. "Die man moeten we een kans geven", zei Mie destijds.

"Een zinnetje dat uit het hart van paus Franciscus is gesproken. Geen wonder dat hij aan Thei die bijzonder hoge onderscheiding heeft toegekend", vervolgt pastoor Clemens. "Vanwege de coronacrisis konden we geen handen schudden, maar de harten van kinderen en kleinkinderen die aanwezig waren, hebben zich intens verheugd met hun pap en opa en de dank die hij voor zijn jarenlange inzet voor de parochie van paus Franciscus kreeg: 'pro ecclesia et pontifice.' Met z’n 88 jaar heeft Thei nog een uitzonderlijk goede conditie en wij wensen hem samen met Mie nog veel gelukkige jaren, veel gezondheid en meer regen in de zomer, maar ook weer niet te veel."

Thei Verheijen is dagelijks in de weer op de begraafplaats
Afbeelding