Openluchtmis van de baan

Kaarten bestellen voor 7 kerstmissen in twee kerken

VENRAY | Wie op kerstavond, kerstdag en tweede kerstdag een mis wil bijwonen in de Grote Kerk of in de Paterskerk heeft daarvoor een entreebewijs nodig. Die kunnen voor en na de missen van komende zaterdag en zondag in de twee kerken worden opgehaald. De openluchtmis die deken Ed Smeets graag als alternatief bij de Grote Kerk had gezien, gaat niet door.


Door Henk Baltussen


"Er is veel gesproken over een openluchtmis, maar in goed overleg is besloten om daar toch maar vanaf te zien", laat Smeets weten. "Hoewel het wettelijk zou kunnen en mogen, lijkt het ons toch niet verstandig." Vorige week woensdag overlegde Smeets hierover met burgemeester Winants die geen groen licht gaf voor het plan. Smeets: "Als alles zo onder druk staat, is het niet verstandig een ander signaal af te geven dan dat iedereen voorzichtig moet zijn. Er is nog gedacht om samen met de horeca toch wat te doen op kerstavond. We dachten eraan om na de mis samen buiten soep, chocomel of Glühwein te nuttigen. Maar ook dat schept verkeerde beeldvorming. Leg maar eens uit dat dit wel allemaal kan en mag en dat bijvoorbeeld groepjes mensen niet bij elkaar mogen komen om oud en nieuw te vieren."

Leden van het kerkbestuur verdelen komend weekeinde de kaarten voor de kerstdiensten, waarbij elk persoon er twee mag meenemen. Ze zijn louter en alleen bestemd voor één van de missen die op kerstavond en de twee kerstdagen in de twee Venrayse kerken worden opgedragen. Pas in de dagen daarna worden de overgebleven kaarten verdeeld. "We hebben met het kerkbestuur gewikt en gewogen hoe we het het beste zouden kunnen doen, en dit is er eensluidend uitgekomen", aldus Smeets.

Kerstmis zal dit jaar in veel opzichten anders zijn dan andere jaren, vervolgt de deken. "Omwille van de coronaperikelen zijn we allemaal aan afspraken en maatregelen gebonden. Die hebben geen ander doel dan ervoor te zorgen dat we spoedig tot goede oplossingen kunnen komen en ondertussen elkaars veiligheid zo goed als mogelijk kunnen garanderen. De zorg en zorgvuldigheid voor elkaar, zoals we die in de kerken al sinds maart hanteren, willen we ook met Kerstmis naar beste vermogen waarborgen. Het worden sobere vieringen, waarbij het aantal toegestane bezoekers gemaximeerd is." Gezien de laatste coronamaatregelen die maandag werden afgekondigd, zijn dat dertig kerkbezoekers per mis.

De mistijden zijn in de Grote Kerk op kerstavond om 19.30 uur en 22.30 uur, eerste en tweede kerstdag om 9.30 uur. In de Paterskerk zijn de mistijden respectievelijk om 21.00 uur en 11.00 uur. Voor deze diensten heeft de kerkganger dus een entreekaart nodig. Burgemeester Luc Winants houdt kerstavond om 22.20 uur in de Grote Kerk, voor de mis van 22.30 uur, een toespraak die live op tv komt.