'Museum voldoet nog niet aan onze verwachtingen'

VENRAY | De subsidie van 76.280 euro die het Venrays Museum en RooyNet vorig jaar van de gemeente Venray ontvingen. zijn goed besteed. Dat stelt het college van Venray. B en W zijn van mening dat de twee in belangrijke mate bijdragen aan het culturele klimaat in de gemeente. Maar de kwaliteit van die culturele bijdrage staat onder druk, aldus B en W. Dat moet anders, zo staat in een subsidievoorstel waarover de commissie Leven zich begin volgend jaar buigt.


Die kwaliteit is de laatste jaren, mede door de verhuizing naar de Borggraaf, onder druk komen staan. 'Wij volgen de ontwikkelingen kritisch en zijn met de partijen in gesprek om te komen tot een hoger niveau', maakt het college duidelijk. 'Hierin willen wij op korte termijn kwalitatieve vorderingen zien'.


Het Venrays Museum biedt in de Borggraaf onderdak aan een drietal lokale organisaties, waaronder het Historisch Platform Venray, waarbij ruim veertig kleinere organisaties zijn aangesloten. 'De versterking van de samenwerking tussen partijen blijft onze aandacht vragen', meldt het college, dat een tijd terug een Nijmeegs bureau opdracht gaf daar onderzoek naar te doen. Dat is klaar. Binnenkort komt het college met een raadsvoorstel om met de aanbevelingen van het bureau aan de slag te gaan.


Nadat het museum enkele jaren terug naar de Borggraaf verhuisde, zou er een (semi-)permanente tentoonstelling worden gerealiseerd. Dit proces liep flinke vertraging op. De tentoonstelling zou daarom in 2019 worden ontwikkeld. Dat lukte weer niet. Dit jaar wel, wat in september resulteerde in de opening van de expositie. 'Niettemin constateren wij dat het museum in zijn activiteiten en uitstraling nog niet voldoet aan onze verwachtingen', stelt het college. 'De professionaliseringsslag wordt nog gemist. Door de semipermanente tentoonstelling hopen wij dat in ieder geval ook museumwaardige tijdelijke exposities georganiseerd gaan worden.'


In 2019 bezochten 3876 mensen het museum. Dat zijn er zo'n 1300 meer dan in 2018. De stijging ten opzichte van 2018 (ongeveer 1300 bezoekers) wordt mede veroorzaakt doordat in 2019 de manifestatie Schijt aan de grens plaatsvond en de tentoonstelling in die periode veel bezoekers trok. De semipermanente tentoonstelling moet de bezoekersaantallen verder verbeteren.