Reddingsplan postkantoor mislukt

Kleinst mogelijke meerderheid kiest voor sloop postpand

VENRAY | De sloopkogel gaat een einde maken aan het voormalige postkantoor aan de Patersstraat in het hart van Venray. De kleinst mogelijke meerderheid van de gemeenteraad, dinsdag in vergadering bijeen, besloot daartoe. Wanneer het pand tegen de vlakte gaat, is nog onduidelijk. Het plan is om op die locatie een appartementencomplex te bouwen.


Door Henk Baltussen


De fracties CDA (9 zetels), D66 (3) en VVD (2) zagen dinsdagavond geen heil in het reddingsplan van Venray Lokaal (VL). De vijf andere fracties wel. Maar de dertien stemmen van de vijf legden het af tegen de veertien van het trio. Coalitiepartij VL trachtte met een motie in elk geval uitstel van sloop te bewerkstelligen. VL-fractieleider Tino Zandbergen stelde in zijn betoog dat Venray geen gemeente moet zijn van slopen. "We willen markante gebouwen behouden. Tien jaar terug zijn er fouten gemaakt, door toen de sloopvergunning te verstrekken. Wij vinden dat al het mogelijke moet worden gedaan om het pand te behouden. In elk geval om dat te onderzoeken." Zandbergen wilde daarvoor partijen inschakelen als het Cuypersgenootschap (zet zich in voor behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw) en BOEi (een instantie die het behoud van industrieel erfgoed nastreeft).

Selçuk Ipek (CDA) reageerde glashelder: "Het gebouw ligt er hopeloos bij, is niet meer van deze tijd. Veel plannen met het gebouw hielden geen stand, het CDA wil er geen geld meer tegenaan gooien. De motie is emotioneel opgesteld." D66 steunde het CDA. "Het is een motie voor de bühne", vond D66-fractieleider Daan Janssen. Het gebruik van het woord 'bühne' stoorde Henk Bisschops (PvdA). "U doet veel raadsleden daarmee ernstig tekort."

Janssen: "De sloopvergunning is onherroepelijk. Daarbij wil de eigenaar nadenken over een nieuwe functie van het pand. Woningbouw op die locatie moet passen in de omgeving, een meerwaarde zijn voor Venray." Met hun tegenstemmen lieten CDA en D66 coalitiecollega Venray Lokaal in de kou staan. Even later zorgde VVD-fractieleider Bas Künen voor de genadeklap. "Hebben we tien jaar zitten slapen? Tien jaar was het stil, dan is het vijf voor twaalf en breekt de hel los." Hij noemde de actie van VL symboolpolitiek. "Zet er een gebouw neer dat over honderd jaar een monument is."

Henk Bisschops (PvdA) en ProVenray (Joep Gielens) snapten niet waarom de tegenstanders zelfs geen onderzoek naar behoud van het pand willen laten instellen. "Er is een mogelijkheid om die vergunning in te trekken", meende Martin Leenders (Samenwerking Venray). "Die bevoegdheid is er." Wethouder Jan Loonen wilde er niet aan.


Lees verder op pagina 7.