Hete aardappel naar 2021

VENRAY | De gemeenteraad schoof dinsdag de hete aardappel die De Spurkt heet door naar eind januari volgend jaar. Alle fracties vonden uiteindelijk het collegevoorstel dat moet leiden tot de aanleg van het industrieterrein tussen Smakterheide en de Loobeek niet rijp voor besluit.


Het is politiek een zwaar punt, stelde Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen. "En kijk naar het Sprekersplein waar veel mensen over De Spurkt spraken, het gaat wel ergens over. We willen de zaak niet ophouden, maar willen wel meer informatie." Zandbergen wil dat externe juristen alle onderliggende stukken van het collegevoorstel onder de loep nemen. Om niet voor verrassingen te komen staan. Er zijn nog volop vragen over wel of geen verlies van natuur bij de komst van De Spurkt en er bestaat onduidelijkheid over de mogelijke bouw van zogeheten blokkendozen (grote logistieke hallen). Achter de schermen hebben de coalitiepartijen CDA, D66 en Venray Lokaal het nodige overleg gevoerd. Duidelijk is dat ze niet op een lijn zitten. CDA steunt de komst van De Spurkt, dat in de portefeuille zit van wethouder Jan Loonen (CDA). De andere twee coalitiepartijen lieten al eerder weten flinke moeite met het industrieterrein op die plek te hebben.

Alle fracties steunden het voorstel van Venray Lokaal om De Spurkt naar volgend jaar door te schuiven. In een ingelaste raadsvergadering eind januari zou dan alsnog een besluit genomen kunnen worden over de bestemmingsplanwijziging van de locatie en de onteigeningsprocedure.

"Gezien het feit dat er geen meerderheid is voor dit voorstel, is het goed dat het van tafel gaat", zei VVD-fractieleider Bas Künen dinsdagavond tijdens de digitale raadsvergadering. "Wij zijn eruit wat we met De Spurkt willen", stelde Joep Gielens (ProVenray). "Maar stemmen wel in met een extra raadsvergadering." ProVenray stemt waarschijnlijk tegen, evenals de SP. Theo Mulders (Samenwerking Venray) ging ook mee met het voorstel om de zaak op te schuiven. "Extra informatie kan voorkomen dat onjuiste beslissingen worden genomen."

Burgemeester Winants zegde toe dat er een agenda komt met een planning naar eind januari toe.