Bèr Vermeulen uit Venray.
Bèr Vermeulen uit Venray. Foto: erkgroep Oude Foto RooyNet.

Bijzondere Venraynaar

Venray | Bèr Vermeulen. Albertus Johannes Vermeulen werd op 9 april 1916 in Venray geboren als zoon van Johannes Hendrikus Vermeulen en Maria Catharina Gertruda Jacobs. Hij trouwde op 22 maart 1946 Mariet van der Spee. Ze kregen zes kinderen.


Bèr heeft in zijn leven diepe armoede en ellende gekend en hij heeft als geen ander ervaren wat het betekende om in deze katholieke streek te wonen en te werken als overtuigd socialist. Hij zwoegde met vele anderen mee aan de ontginning van de Peel hij de Dienst Uitvoerende Werken (D-U-W.) en werkte vele jaren als metselaar in de bouw. Zijn ervaringen in de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog brachten hem ertoe in het begin van de vijftiger jaren bewust te kiezen voor het pacifisme. Tot aan zijn dood is hij overtuigd pacifist en anti-. militarist gebleven. Velen zullen hem wellicht nog kennen als een harde werker. Week in week uit bouwde hij de kraam op in de Grotestraat tijdens de actie van het Vredesberaad Venray tegen de plaatsing van kernwapens in Nederland. Zijn laatste grote werk was het meehelpen opbouwen van het Vredesactiekamp te Venray en tijdens zijn laatste reis bracht hij een bezoek aan het Vredesactiekamp in Woensdrecht.


Ruim dertig jaar van zijn leven stonden in het teken van de strijd tegen onrecht en onwaarheid. Hij had een enorme belangstelling voor de zwakkeren en onderdrukten hier, in zijn eigen omgeving, maar vooral ook voor de mensen in de Derde Wereld. Met al zijn vermogens steunde hij de bevrijdingsbewegingen in Angola, Vietnam, Mozambique en Midden-Amerika. Bèr was jarenlang actief betrokken bij het werk van de Wereldwinkel te Venray.


Naast zijn strijd voor vrede en gerechtigheid zette Bèr zich in voor het behoud van ons milieu. Hij hield enorm van de natuur en hij heeft velen de schoonheid van de natuur leren zien en leren waarderen. Ook was hij actief betrokken bij verschillende bewonerscomités in verschillende Venrayse wijken. De laatste jaren van zijn leven kenmerkten Bèr in zijn streven naar eenheid binnen de progressieve bewegingen. Bèr overleed op 20 januari 1984.

Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.


Werkgroep Oude Foto RooyNet.