'Meer mensen onder armoedegrens door sociaal beleid'

VENRAY | Mocht de gemeenteraad dinsdag akkoord gaan met de bezuinigingsmaatregelen die het college voorstelt, dan voorziet Werkgroep WMO van Lokaal FNV Limburg Noord meer Venraynaren onder de armoedegrens terechtkomen. Dat laat de vakbond in een brief aan college, gemeenteraad en de commissie Leven weten.


De FNV, die zegt de lange lijst met de negentien bezuinigingsmaatregelen uitvoerig te hebben bestudeerd, constateert dat veel bezuinigingen die worden voorgesteld ten koste gaan van het netto besteedbaar inkomen van de mensen met de lagere inkomens en de minima. Daardoor is volgens Hans Cramer, voorzitter van de FNV-werkgroep, de kans groter op een toename van de inkomens- en schuldenproblematiek in Venray. "Is dat de bedoeling van het Armoedebeleid van de gemeente Venray?", vraagt Cramer zich af. "Wij weten dat vanaf 2015 de overschotten van het sociaal domein niet meer als reserve zijn geoormerkt voor het sociale domein", stelt Cramer. "Jammer, dit is een gemiste kans om de huidige en de toekomstige tekorten binnen het sociaal domein aan te zuiveren. Dit brengt ons tot de slotsom dat de Venray bezig is met een harde kaalslag binnen het sociaal domein."


Gevolgen

Cramer vraagt zich af of het college heeft berekend wat de gevolgen zijn van de voorgenomen bezuinigingen voor het netto besteedbaar inkomen na aftrek van vaste lasten voor de mensen met de kleinste portemonnees. "Hoe denkt het college de toename van de schuldenproblematiek te verantwoorden naar uw burgers", vraagt Cramer zich af. Volgens de voorzitter steunen diverse organisaties en stichtingen die actief zijn in het sociaal domein van Venray de FNV-brief. "Wij adviseren dan ook nadrukkelijk het voorgenomen armoedebeleid te heroverwegen."