Venrayse kerken langer open voor kerststallen

VENRAY | De kerkdeuren van de Grote Kerk en de Paterskerk in Venray zijn dit jaar rond Kerstmis langer open dan voorgaande jaren. Die maatregel nemen de parochies om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven de kerststallen te bezichtigen.


Dat zegt deken Ed Smeets die er geen moment aan heeft getwijfeld om vanwege de coronamaatregelen de kerstgroepen dit keer maar in de kast te laten staan. "Ze komen er gewoon te staan net als andere jaren", zegt Smeets. "Konden mensen in voorgaande jaren voornamelijk 's middags de stallen bezichtigen, dit jaar worden de openingstijden verruimd. In de kerk moeten de bezoekers een speciaal aangegeven route volgen om te kunnen voldoen aan de anderhalvemetermaatregel. Tevens zijn er toezichthouders die een oogje in het zeil houden."

Smeets vreest dat dit jaar slechts weinig mensen de missen tijdens Kerstmis kunnen bezoeken. "Tijdens de kerstdagen mogen we in het meest gunstige geval honderd kerkgangers per dienst in de kerk hebben. Neem de normale bezoekersaantallen van vorige jaren erbij, dan leert een eenvoudig rekensommetje dat we zo'n 1800 mensen niet kwijt kunnen. Dat doet pijn. En hoe regel je welke mensen worden uitverkoren om de missen bij te wonen? En wie dus niet? We zijn er nog niet uit. We kunnen de mensen dit keer geen zangkoren en muziekensembles bieden. Er mogen ten hoogste vijf mensen in de kerk zingen. Hoe kies je die uit? Het orgel mag worden bespeeld en er mag een koperblazer spelen, bijvoorbeeld een trompettist."

Smeets is met het kerkbestuur met een plan doende om een dienst in de buitenlucht te houden. "Dan kunnen er meer mensen komen", zegt de deken. "We overleggen hierover met de gemeente. Verder kan ik daar nog niets over zeggen."