Eikenprocessierups beleefde zware tijden in Venray

VENRAY | De opmars waarmee de eikenprocessierups in 2018 en 2019 in de gemeente Venray mee bezig was, is dit jaar een halt toegeroepen. Kwamen bij de gemeente in 2019 nog zo’n vijfhonderd meldingen binnen van overlast van de eikenprocessierups, dit jaar bleef het bij honderdvijftig meldingen, een substantiële daling. Preventieve bestrijding blijkt een belangrijke rol in de afname te spelen en ook schoolkinderen droegen een belangrijk steentje bij.


Door onze redactie


Om met dat laatste te beginnen; het project Koolmezen met lekkere trek, smullen eikenprocessierups als snack is op een succes uitgedraaid. Begin 2020 introduceerde IVN Geijsteren-Venray in samenwerking met Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) en de gemeente Venray een plan voor het massaal maken ophangen van vogelnestkastjes door Venrayse basisschoolleerlingen en hun ouders.

Met de bedoeling om koolmezen een gespreid bedje te bezorgen. Want koolmezen zijn verzot op eikenprocessierupsen. Middels gastlessen (waarin werd uitgelegd wat biodiversiteit kan betekenen bij de beheersing van de eikenprocessierupsplaag) en het maken en ophangen van nestkasten en de monitoring ervan werden kinderen en ouders nauw betrokken bij de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

Zes basisscholen namen deel aan het project. Gaandeweg bleek dat zo'n 70 procent van de opgehangen nestkasten bewoond was. Het project loopt nog tot het einde van 2022.

Overigens bleek in heel Nederland de eikenprocessierups dit jaar op z'n retour. Begin 2020 verbleven op 30 procent van de eiken rupsen waarvan de haren voor jeuk en huiduitslag bij mensen kunnen zorgen. Vorig jaar was nog de helft van de eikenbomen 'besmet' met de 'jeukrups'.

Schoolkinderen leveren substantiële bijdrage aan bestrijding jeukrups

Vooral de preventieve bestrijding van de rups blijkt tot de afname te hebben bijgedragen. In de gemeente Venray werden dit jaar bij 320 bomen preventief bestreden, in 2019 waren dat nog 876 eiken. Door de afname van het aantal nesten hoefde Venray 25.000 euro minder uit te geven aan bestrijding ervan dan waarmee was gerekend. Van de 320 bomen waaruit de nesten werden verwijderd, waren 140 van deze bomen niet preventief behandeld. De totale kosten voor de bestrijding in 2020 bedragen 70.000 euro en vallen daarmee dus 25.000 euro lager uit dan voorzien. Voor volgend jaar wordt rekening gehouden met een uitgavepost vergelijkbaar met dit jaar, wat dus neerkomt op zo'n 70.000 euro.