Een groep fanatieke carbidschieters wil een ontheffing van de burgemeester.
Een groep fanatieke carbidschieters wil een ontheffing van de burgemeester. Foto: Rikus ten Brücke

'Sta carbidschieten toe'

OIRLO/VENRAY | Hij las het ineens ergens: 'Burgemeester Winants verbiedt carbidschieten in Venray.' Niek Loonen uit Oirlo aarzelde geen moment, klom in de pen en schreef de burgemeester een brief op poten. Daarin vraagt hij namens ruim zestig collega-carbidschieters het verbod terug te draaien.


"En als dat niet kan vragen we hem vrijstelling te verlenen voor de kerkdorpen of voor de groepen die net zoals voorgaande jaren gewoon weer met carbid willen schieten", vult Loonen aan. De twintigjarige Oirlonaar is een fanatiek carbidschieter die sinds een jaar of vier tijdens oudjaar met een groepje dorpsgenoten de lucht laat daveren in het buitengebied van Oirlo. "Het dorp heeft daar geen last van. We zoeken een locatie zover mogelijk van de dorpen, schieten 's middags tijdens oudjaarsdag een uurtje met een carbidkanon en wat melkbussen en drinken daarna een biertje. Dat gebeurt op veel plaatsen in Venray. Bijna elk dorp heeft wel een of twee groepen die carbidschieten."

Vooral de opmerking van Winants dat het carbidschieten in Venray geen traditie zou hebben, steekt Loonen. "Het gebeurt al vele jaren. Via de sociale media heb ik meteen alle carbidschieters erover geappt en ze het voorstel over de brief gedaan. We kennen elkaar allemaal, de medewerking om de brief te ondertekenen was meteen groot." De lijst van 62 namen van jongens en meiden onder aan de brief oogt indrukwekkend. Het kan bijna niet anders dat de burgemeester er in de raadsvergadering van 15 december in elk geval aandacht aan besteed. Loonen: "Misschien dat de raad met een motie het verbod kan opheffen."


Loonen, student Bedrijfskunde en agri-foodbusiness aan de HAS in Venlo, heeft goede hoop dat het verbod van tafel gaat. "Het feit dat de burgemeester niet weet dat in Venray met carbid wordt geschoten, is eigenlijk ook een compliment voor ons allemaal. Het wil zeggen dat er niemand last van heeft." En vuurwerk? "Daar hebben we geen interesse in. Soms stak iemand een vuurwerkpot aan in de nieuwjaarsnacht. Dat was het dan."