Ell Jans aan het werk in het door haar man gemaakte atelier.
Ell Jans aan het werk in het door haar man gemaakte atelier. Foto: Henk Lammen

Ell Jans maakt 'biezondere' dingen

Wanssum | Ell Jans (63) uit Wanssum maakt tastbare herinneringen van gedragen kleding van dierbaren. Haar nog jonge bedrijf Biezonder kreeg een bijzondere opdracht: het maken van een voelkussen.


"Een vriend van ons heeft dementie in een laatste fase. Je maakt van dichtbij mee wat deze ziekte doet met iemand die je lief is. Jaren was hij bij onze wandelclub. Enkele weken geleden vroeg zijn vrouw of ik voor hem een voelkussen wil maken. Dat wil ik graag voor hem doen. Ik heb me in het onderwerp verdiept en een prototype gemaakt", legt Jans uit. Mensen met dementie in een vergevorderd stadium kunnen onrustig zijn door gebrek aan zintuiglijke prikkels. "Een voelkussen, ook wel tastkussen genoemd, is gericht op stimulatie zoals aaien, knijpen en voelen aan knopen, linten, zachte en ruwe lapjes stof. Het maakt mensen met dementie rustiger en prikkelt hun zintuigen zodat ze alerter blijven. Voelkussens zijn speciaal bedoeld voor mensen met dementie die het fijn vinden om overal aan te frunniken en te plukken. Een voelkussen kan geheel naar wens gemaakt worden."

Het is Ell Jans ten voeten uit. Ze vindt het fijn om zorg, welzijn en creativiteit te combineren. Creativiteit is een rode draad in haar leven. Als kind op de lagere school breide ze al truien en mocht ze achter de naaimachine van haar moeder. Ze koos voor een opleiding in de zorg en zoals het 40 jaar geleden normaal was, stopte ze met werken toen ze met haar man kinderen kreeg. "Ik maakte kleding voor de kinderen en heb jaren les gegeven in kleding maken. Later heb ik samen met een vriendin creatieve workshops gegeven." Jans was een jaar of vijftig toen ze weer in de thuiszorg ging werken en tien jaar op een dagbesteding. Nu werkt ze met veel op zorgboerderij 't Riezenbroek in Ottersum.

"Hier kan ik mijn creativiteit ook kwijt, dit wordt erg gewaardeerd door de gasten. Door al mijn levens- en werkervaring maar ook door mijn vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem en mantelzorg kwam steeds vaker naar voren dat ik graag iets persoonlijks wil doen voor anderen." Ze schoof het idee jaren voor haar uit, afgelopen zomer maakte ze haar droom waar. Visitekaartjes werden ontworpen en samen met haar zoon maakte ze een website: Biezonder was een feit. "Al jaren sluimerde de wens om dit te gaan doen. Afgelopen lente was ik op een condoleancebezoek en toen dacht ik: 'Goh, als ik opgebaard zou liggen dan zou ik het liefst in een lijkwade gewikkeld zijn of de bekleding van grafmand van eigen kleding'. Het onderwerp liet mij niet meer los en ik verdiepte mij meer in het onderwerp. Mijn creativiteit maar zeker ook mijn enthousiasme gaven de doorslag om daadwerkelijk van start te gaan." Haar levensmotto is Pluk de dag. Ze maakt nu van kleding van dierbaren mooie dingen zoals een knuffel, knikkerzak, dromenvanger, kussens, plaid een verjaardagsslinger en nog veel meer. "Er is veel verdriet als iemand komt te overlijden. Er komt ook een tijd, dat de kleding van je dierbare wordt opgeruimd, een moeilijk moment. Ik vind het een uitdaging om een tastbaar aandenken te maken dat troost geeft in een rouwproces." Belangstellenden kunnen met Ell Jans in contact komen via het contactformulier van haar website www.biezonder.nu.

Afbeelding