grote grazers
grote grazers Foto: Paul Poels

Natuur Ooijen-Wanssum

Wanssum | Na meer dan elf jaar voorbereiding en ruim drie jaar realisatie is Maaspark Ooijen-Wanssum een feit. Het gebied wordt eind dit jaar opgeleverd en is klaar om gebruikt en beleefd te worden. Niet alleen de mens maar ook de natuur kan er straks volop haar gang gaan. Maaspark Ooijen-Wanssum biedt een veilige haven voor de unieke Maasnatuur. Die natuur vraagt om passend beheer en onderhoud.

De vegetatie die spontaan in het gebied gaat groeien, wordt op een natuurlijke manier ‘bijgehouden'. Dit gebeurt met behulp van een kudde grazers. Het gebied is zo ingericht dat runderen het hele jaar door vrij door het gehele gebied kunnen trekken. De grootte van de kudde is afgestemd op de hoeveelheid voedsel die er gedurende het gehele jaar te vinden is. Dat betekent dat er 's zomers veel meer planten groeien dan de dieren op kunnen. Het gebied oogt als een wildernis en de runderen lopen moddervet rond. In de winter is dat anders. De grote voorraad planten die uit de zomer is blijven staan, wordt langzamerhand opgegeten.
Het gebied wordt kaler en de dieren teren in op hun vetreserves uit de zomer. Vanaf het voorjaar begint deze cyclus weer opnieuw. Dit wordt natuurlijke jaarrondbegrazing genoemd. Veel mensen die dit niet weten, vinden natuurgebieden die zo beheerd worden maar een rommeltje. Als je de dieren 's zomers alles al laat opeten dan is de wintervoorraad in de zomer al op. De dieren zullen 's winters op stal gezet moeten worden en worden bijgevoerd. Een groot verlies aan natuurlijke rijkdom voor het gebied én veel werk voor de beheerder. In een gebied dat in de zomer niet wordt kaalgegraasd, ontstaat een gevarieerd landschap met her en der struiken en bomen en komen planten en bloemen tot bloei. Dit is precies het verschil tussen landbouw en natuur; dankzij de vele bloeiende planten leven er weer talloze insecten, plantenzaden kunnen zich verspreiden en dienen als voedsel voor vogels en zoogdieren. De soortenrijkdom in deze gebieden is daarom uitzonderlijk groot. Dat de plantengroei dan uitbundig is en de paden af en toe wat moeilijker te vinden zijn hoort er bij. Met de oplevering van het project wordt ook het beheer van het Maaspark overgenomen. In de loop van volgend jaar komt een nieuwe beheerder die het Maaspark als één aaneengesloten natuurgebied gaat beheren met behulp van een kudde runderen. Foto: Paul Poels.