Adviesraad kraakt bezuinigingen en vraagt opschorting

VENRAY | In een brief aan burgemeester en wethouders, gemeenteraad en commissie Leven vraagt de Adviesraad Sociaal Domein Venray de voorgenomen 'sociale' negentien bezuinigingsmaatregelen op te schorten. Volgens de adviesraad zijn de voorstellen onvolledig of niet onderbouwd, zijn de financiƫle gevolgen van de maatregelen onbekend en ontbreekt het aan duidelijke communicatie.


In de commissie Leven van 16 november presenteerde wethouder Anne Thielen de negentien maatregelen die voor volgend jaar een bezuiniging van 1,7 miljoen moeten opleveren, oplopend naar 4,1 miljoen in 2024. Thielen wil met de maatregelen de toenemende kosten in het sociale domein een halt toe te roepen. De helft van de gemeentelijke begroting bestaat inmiddels uit zorgkosten die volgend jaar 66 miljoen euro gaan bedragen. Fracties als D66, PvdA en VVD maakten ook al gehakt van de bezuinigingsvoorstellen waarover de gemeenteraad dinsdag 15 december een besluit over neemt. De adviesraad zegt de laatste tijd diverse berichten over de bezuinigingen te hebben ontvangen. 'Een aantal daarvan is genuanceerd en een aantal ongenuanceerd, gebaseerd op vooral emotionele argumenten. In ieder geval schort het kennelijk aan een duidelijke communicatie hieromtrent'.

De adviesraad vindt de keuzes voor de negentien maatregelen niet transparant en slechts ingegeven door louter financiƫle motieven. Volgens de adviesraad is uitstellen van het besluit de enige juiste optie. De adviesraad vindt dat er een grondige analyse moet komen 'die moet leiden tot een verantwoorde, goed onderbouwde en transparante keuze, om iedereen mee te kunnen laten doen in Venray en op adequate manieren geholpen kunnen worden'.

Inmiddels is er een werkgroep in het gemeentehuis mee aan de slag. De adviesraad raadt het gemeentebestuur aan de analyse af te wachten en ziet graag de volgende zaken in die analyse opgenomen:

- Het intake- en/of keukentafelgesprek en de indicatiestelling, waarbij een totaalbeeld van de persoon en zijn of haar leefsituatie in beeld komt.

- Procedures en afspraken moeten open en transparant zijn.

- Een nog betere inzet van hulpverleners, coaches en begeleiders, die ook aanspreekbaar zijn op hun prestaties.

- Maak daar waar mogelijk gebruik van de al aanwezige steun, zoals familie, coaches en wijkteams.

'Maatregelen in sociaal domein moeten van tafel'

- Zorg voor een adequate inkoop van voorzieningen en activiteiten, waarbij goede en controleerbare afspraken met de ingehuurde dienstverleners en uitvoerders essentieel is.

- Bekijk de mogelijkheden om meer inkomsten van het Rijk binnen te halen en ga na of andere diensten binnen de gemeentelijke begroting kunnen bijdragen.

- Zorg voor een open, transparante en voor iedereen begrijpelijke communicatie.


Op die manier kan er volgens de adviesraad een afgewogen en beheersbaar pakket aan maatregelen, diensten en voorzieningen komen, voor de meest kwetsbare Venrayse inwoners. Wel moet volgens de adviesraad het uitgangspunt zijn dat mensen zich zoveel mogelijk zelf moeten kunnen redden. Al of niet met steun uit de omgeving en van de overheid. De adviesraad biedt aan mee te willen denken.