Burgemeester Winants: "Alle Limburgse scholieren moeten hier een keer op bezoek komen."
Burgemeester Winants: "Alle Limburgse scholieren moeten hier een keer op bezoek komen." Foto: Ron Koenen

Kerkhof dicht? 'Nooit!'

YSSELSTEYN | De oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn op slot draaien, waar de antifascistenbond van Arthur Graaff op aandringt, zal nooit gebeuren, stelt burgemeester Luc Winants. Sterker: Winants vindt dat alle Limburgse middelbare scholieren minstens een keer een bezoek moeten kunnen brengen aan de Duitse militaire begraafplaats.


In een brief aan Winants (en dit keer ook aan Limburgs gouverneur Theo Bovens) stelt Graaff dat de jaarlijkse kranslegging in Ysselsteyn in november nooit meer mag gebeuren. "Dit is volkomen strijdig met het standpunt van de regering. Dat is dat Nederlanders in Nederland de slachtoffers van WOII herdenken, maar nooit daders eren door kransen, of door saluten, zoals in Ysselsteyn gebeurt." Het steekt Graaff ook dat je het woord Holocaust nergens op de begraafplaats tegenkomt. Hij schrijft al jaren brieven aan Venray, waarin hij de aanwezigheid van de enige Duits oorlogsbegraafplaats in Nederland in altijd felle bewoordingen veroordeelt.

Voor het eerst kreeg Winants als burgemeester van Venray met Graaff te maken. "Nee hoor, ik neem zijn brieven echt niet als kennisgeving aan", zegt Winants. "Maar ik ben het niet met hem eens. Ik heb hem erover gebeld. In een uitgebreid gesprek hebben we onze standpunten uitgewisseld. Ik vroeg hem zich ook eens te verplaatsen in andere mensen, die van de aanwezigheid van het oorlogskerkhof willen leren. En het woordje Holocaust kom beslist voor in de uitgebreide documentatie van het bezoekerscentrum op de begraafplaats. Ik denk dat het juist bijna een ontkenning van de Holocaust, van de geschiedenis is als je het oorlogskerkhof zou sluiten. Vertel er juist over, ga er met je kinderen naartoe."

Over kinderen gesproken. Samen met de burgemeester van Margraten en gouverneur Bovens werkt Winants aan plannen om voortaan alle Limburgse middelbare scholieren de mogelijkheid te bieden op bezoek te gaan bij de militaire begraafplaatsen van Margraten en Ysselsteyn. In Margraten ligt een Amerikaanse WOII-begraafplaat. Winants: "Volgend jaar hopen we met een plan te komen."