'Venraynaren zijn tevreden over leven'

Venray | Van alle inwoners van de gemeente Venray die ouder zijn dan 18 jaar is 91,2 procent tevreden over zijn of haar leven. Dat blijkt uit de Regionale Monitor Brede Welvaart 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat percentage geeft zijn of haar leven op dit moment een zeven of hoger. Venray scoort op dat gebied hoog en staat op een gedeelde zestiende plaats van de 250 regio's. De cijfers die het CBS heeft gebruikt zijn van 2019.


In het onderzoek worden ook cijfers uit andere jaren gebruikt. Zo blijkt in 2016 dat 50,7 procent van de Venraynaren overgewicht heeft, vrouwen gemiddeld 83,7 jaar oud worden en mannen 80,5 jaar. Uit de eerste Regionale Monitor Brede Welvaart blijkt dat Nederlandse steden vaker dan plattelandsgemeenten onder aan de gemeentelijke ranglijst van brede welvaart staan. Weliswaar is de materiële welvaart in steden groter, het is er vaak minder veilig en schoon en inwoners zijn minder vaak gezond dan in plattelandsgemeenten, al zijn er uitzonderingen.

Het CBS heeft voor het eerst de brede welvaart gemeten op regionaal niveau, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de monitor worden ruim 40 indicatoren gebruikt om de brede welvaart ‘hier en nu’ en ‘later’ in kaart te brengen. Tezamen geven deze indicatoren een breder beeld van de staat en ontwikkeling van de regionale samenleving dan alleen de economische indicatoren.

De gemeente Venray scoort goed op vijf van de veertig indicatoren. Het gaat dan over tevredenheid over de kwaliteit van leven, nettoarbeidsparticipatie (het aandeel van de werkzame beroepsbevolking in de bevolking, red.), brutoarbeidsparticipatie (de beroepsbevolking (werkzaam plus werkloos) in procenten van de bevolking, red.), natuurgebied per inwoner (70 hectare per 1000 inwoners, red.) en kwaliteit van zwemwater binnenwateren.


Het aandeel van de werkzame beroepsbevolking in Venray komt neer op 72,2 procent en daarmee staat Venray op 89 van de 355, op het gebied van de brutoarbeidsparticipatie scoort Venray 73,3 procent en daarmee komt de gemeente op plek 83 van de 355. Op vijf onderdelen scoort Venray dus goed, op negen indicatoren scoort Venray slecht. Dat lijkt veel, maar gemeentes als Amsterdam scoren hoog op zeventien indicatoren. Dat komt onder meer doordat inwoners van Amsterdam zich onveiliger voelen.

Venray scoort slecht op tevredenheid met vrije tijd (73 procent zou meer vrije tijd willen, red.), ervaren gezondheid, personen met één of meer langdurige ziekten of aandoeningen (35,9 procent, red.), hoogopgeleide bevolking (24,1 procent heeft hbo of wo-onderwijs afgerond, red.), afstand tot basisschool (gemiddeld 0,9 kilometer, red.), contact met familie, buren en vrienden (68,5 procent heeft minstens een keer per week contact met familie, vrienden en bekenden, red.), emissies fijnstof naar lucht, afstand tot openbaar groen en broeikasgasemissies per inwoner.

Daarnaast verwacht het CBS onder meer dat Venray in de toekomst beter scoort op het gebied van zonne-energie opgewekt per huishouden.