Dorpshuis in Odakerk

YSSELSTEYN | Werkgroepen binnen de RAP (Realisatie Accommodatie Plan) in Ysselsteyn zetten vol in op een nieuw gemeenschapshuis in de Odakerk aan het Lovinckplein. Dat maakte RAP-voorzitter Eric Michels vorige week donderdag kenbaar tijdens een digitale bijeenkomst van het dorpsforum.


De wens van het dorp is om die variant serieus te gaan onderzoeken, stelde Michels. "Dit is door de werkgroep serieus en voortvarend opgepakt." Er waren al gesprekken met deken Ed Smeets als voorzitter van het parochiebestuur. Hij staat open voor het combineren van activiteiten. In dit geval zou dat betekenen dat het priesterkoor van de Odakerk wordt afgescheiden van de rest van de kerkruimte. Het deel met het hoofdaltaar blijft na de eventuele verbouw van de Odakerk beschikbaar voor de liturgie. In dat geval kan deken Ed Smeets met de ingrijpende aanpassing van het kerkgebouw leven. "In Vredepeel is hetzelfde gebeurd en het is een succes. Dat de rest van de kerkruimte als dorpsaccommodatie wordt gebruikt, is prima. De kerk gebruiken als supermarkt of discotheek, daarover ben ik minder enthousiast."

Werd de verhuizing van dorpshuis de Smelehof naar het kerkgebouw eerder als een plan B beschouwd (samenvoeging met de school werd als een betere oplossing gezien), inmiddels is inhuizen van de dorpsaccommodatie in het kerkgebouw tot plan A gepromoveerd. "Wat oppervlakte en bouwblok betreft is het geen probleem", volgens Michels. "De bezittingen komen in een beheersstichting waarmee beide besturen al akkoord zijn." Wat betreft de financiering van de plannen, daarover is Michels positief. "Dat is oplosbaar en er wordt contact opgenomen met de provincie voor het verlenen van subsidie." Een aandachtspunt is wel om meer activiteiten naar het dorpshuis te halen. "Om de exploitatie te versterken", aldus Michels. "Dit jaar is er bijvoorbeeld geen carnaval. Er wordt nagedacht hoe dat verlies aan inkomsten te compenseren."

De beschikbare kerkruimte kan volgens de RAP-voorzitter geschikt worden gemaakt als dorpshuis. "Dat lijkt oplosbaar." 15 december is er een gesprek met het bisdom over de plannen. Smeets vindt dat eigenlijk wat te vroeg omdat de volledige plannen niet klaar zijn.