Vergunningen Havens vernietigd

'Misschien wel het vriendelijkste diervoerbedrijf voor omgeving'

MAASHEES | De bouw van de nieuwe silo van diervoederfabriek Havens in de dorpskern van Maashees is zo goed als klaar. De rechter veegde de vergunning voor de bouw ervan vorige week van tafel. De directie van Havens omschrijft het gegroeide bedrijf evenwel als één van de duurzaamste en omgevingsvriendelijkste diervoerbedrijven van Europa.


Door Henk Baltussen


Dat laatste schreef de directie van Havens in een brief in dorpsblad het Maasankertje. De brief was een reactie op klachten van inwoners aangaande de uitbreiding.

Maar eerst de opmerkelijke uitspraak van de rechter, waarvan de gevolgen op dit moment nog onduidelijk zijn.

In elk geval worden klagende omwonenden van de fabriek Havens in Maashees voor een belangrijk deel door de rechter in het gelijk gesteld. De vergunning voor de bouw van een nieuwe silo klopte volgens de omwonenden niet.

"Havens bouwt illegaal en de bouw moet worden stilgelegd", liet advocaat Valentijn Wösten in dagblad De Gelderlander optekenen. Hij staat de omwonenden bij. Zij blijken de overlast van het bedrijf in het dorp beu zat te zijn.

Volgens de rechter staat de nieuwe silo er zonder kloppende vergunning. Daarin gaat het vooral over de geluidsoverlast die door Havens wordt veroorzaakt. Het zogenaamde schoonkloppen van de silo's wordt aangehaald, net als de vrachtwagens die af en aan rijden en het geluid van dichtslaande deuren van auto's. De geluidsoverlast is, zo beschrijft de rechter in de uitspraak, niet alleen overdag, maar ook in de avond en de de nachtelijke uren. Een vertegenwoordiger van Havens zei tijdens de rechtszaak dat dat schoonkloppen in de nieuwe silo's niet noodzakelijk is. De rechter oordeelde ook dat verruimen van geluidsnormen, zoals afgegeven door de provincie om daarmee het geluid binnen de eisen te kunnen houden, niet mag.

'Rechter: klagende omwonenden hebben gelijk

Wösten: "Er moet dus door de provincie worden opgetreden. In het ergste geval moet de inmiddels gebouwde silo worden afgebroken." Havens wacht de gevolgen van de uitspraak af. "Niet wij, maar de provincie was als vergunningverlener voor de rechter gedaagd", zegt een van de twee directieleden van Havens, Joris Kaanen, in De Gelderlander. "De bal ligt bij de provincie, niet bij ons. De conclusie dat we moeten stoppen met bouwen, vind ik wat te voorbarig. Maar we zullen ons aan de regels moeten houden. Volgens de vergunning die in 2012 was afgegeven klopte alles en was de bouw goedgekeurd. Maar bij de vergunning die in 2018 is afgegeven, was dat kennelijk niet meer het geval. Ik kan er geen touw meer aan vastknopen. In mei vorig jaar zijn er nog geluidsmetingen gedaan en die voldeden allemaal. Alleen bij één woning werd in de nacht de norm voor geluidsoverlast overschreden."

Met de brief in dorpsblad het Maasankertje reageerde de directie van Havens op klachten en zorgen die inwoners van Maashees op verschillende momenten uitten. Die brief verscheen voordat de uitspraak van de rechter bekend werd. Hieronder enkele paragrafen uit die brief. 'De opmerkingen gingen vooral over geluidsoverlast of méér verkeersbewegingen, over dalende huizenprijzen en het dorpsaanzicht. Aangezien wij en de medewerkers ons totaal niet herkennen in het geschetste beeld, een paar kanttekeningen'.

Havens schetst hoe trots Maashees was toen in 1938 de eerste silo in Maashees werd gebouwd. Dat was ook het geval in 1948 toen na de oorlog de nieuwe silo gereed kwam. 'Sindsdien groeide het bedrijf flink. De diervoeders vinden hun weg naar allerlei klanten. Vooral in de regio, maar ook naar 55 landen wereldwijd en naar de Olympische Spelen. Inderdaad, Havens is beeldbepalend in ons dorp. Dat is historisch zo gegroeid en kunnen we niet veranderen. We zijn er trots op, net als onze medewerkers en vele dorpsgenoten'.

'Verbouwing is zeer grote verbetering voor overlast'

Juist daarom zegt Havens de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid 'uiterst serieus te nemen, zowel in Maashees als in de regio. Dat doen we ook bij de huidige nieuwbouw. Er worden substantiële bedragen uitgegeven aan allerlei milieuvoorzieningen ter vermindering van geluid, fijnstof en wat voor overlast dan ook. Daarom willen we nogmaals het 100 procent milieuneutrale karakter van de huidige verbouwing benadrukken'.

De afstand van het rivierschip tot aan de nieuwe silo wordt volgens Havens verkort van 100 tot 5 meter. 'In de plaats van een oud pand komt een ultramoderne verticale opslag binnen vijf meter afstand van de Maas. Hierdoor worden ook de werkomstandigheden voor onze medewerkers enorm verbeterd. Dit alles geeft een evidente besparing van transportbewegingen, diesel, CO2, stikstof, geluid, stof en wat voor andere overlast dan ook. Daar kan geen Haagse advocaat iets aan afdoen'.

Daarmee wordt Havens volgens de directie een van de duurzaamste en meest omgevingsvriendelijke diervoerbedrijven van Europa. 'De milieubelasting en CO2-footprint van onze diervoeders - van grondstof via de Maas tot bij de boer in de silo - worden geminimaliseerd. Ook geeft de huidige verbouwing een zeer grote verbetering met betrekking tot alle eventueel gevoelde overlast, zoals verkeersbewegingen en geluid. Dat ontkennen is een verdraaiing van de feiten. Bovendien is dit alles ook van belang voor de toekomstige leefbaarheid van Maashees. Zeker met het oog op de komende economische crisis'.