Venray tekent voor schonere lucht

VENRAY | Als het goed is gaat de luchtkwaliteit in Venray in de komende jaren met sprongen vooruit. Dat kan niet anders nu wethouder Cor Vervoort (Venray Lokaal) binnenkort het landelijke Schone Lucht Akkoord (SLA) ondertekent.


Door Henk Baltussen


Dat akkoord is op 13 januari van dit jaar ingesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het SLA streeft naar een permanente verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland zodat de bevolking gezonder wordt en blijft. Het akkoord is een intentieverklaring tussen ministerie en provincies en gemeenten.

Bij het van start gaan van SLA, begin dit jaar, ondertekenden 54 gemeenten en 11 provincies de verklaring. De advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn hierbij het uitgangspunt en het gaat hierbij vooral om het terugdringen van de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM10, PM2.5).

Deelname aan het SLA past volgens het college bij de lopende beleidsontwikkelingen en uitvoeringsprojecten en ook bij het streven om in 2025 de gezondste regio van Nederland te zijn.

Limburg is de enige provincie die het SLA nog niet heeft getekend. Nederweert was in januari de eerste Limburgse gemeente die dat deed, Maastricht (mei), Leudal (juli) en Horst aan de Maas (september) volgden. Het SLA richt zich op mobiliteit, mobiele werktuigen, landbouw, binnenvaart, industrie, woningen en houtstook en luchtvaart.

Gezond Leefmilieu Venray (GLV) is blij met de stap van het college.

"GLV is buitengewoon verheugd dat wethouder Cor Vervoort het Schone Lucht Akkoord tekent en dat de rest van het college hem hierin steunt", zegt GLV-bestuurslid Mia Wegh. "Het verheugt ons omdat het tekenen van het SLA ook inhoudt dat je je vastlegt op concrete resultaten. Met het Schone Lucht Akkoord wordt de samenwerking tussen Rijk en de centrale overheid bekrachtigd."

GLV 'buitengewoon verheugd' met
SLA-verklaring

"Met het tekenen neem je mede verantwoordelijkheid voor schone lucht in Venray. Staatssecretaris Van Veldhoven merkte het al op: de plekken waar de blootstelling aan fijnstof het hoogst is en de potentiƫle gezondheidswinst het grootst, liggen vooral in de Randstad, in de grote steden en nabij veehouderijen. Venray kan er niet omheen dat we hier moeten werken aan een betere luchtkwaliteit en het is gewoon verstandig om daarbij gebruik te maken van de steun die het Rijk biedt via het SLA. Natuurlijk hoopt het GLV van harte dat het niet bij mooie woorden blijft. Het tekenen van het SLA voedt die hoop. Dat neemt niet weg dat het GLV de zaken in Venray kritisch zal blijven volgen in het belang van ons aller gezondheid. GLV gaat ervan uit dat ze samen met anderen nauw betrokken blijft bij de verbetering van de luchtkwaliteit in Venray."