Vergunning voor zonnepark, drie zienswijzen van tafel

VENRAY/OIRLO | Wat burgemeester en wethouders betreft mag NAGA Solar het zonneparkproject Blakt aan de Blakterweg in Oirlo gaan bouwen. De vergunning ervoor is door het college aan aanvrager NaGa uit Maastricht verleend. Een perceel van 4,4 hectare in de directe nabijheid van de A73 wordt volgebouwd met 11.000 zonnepanelen. De Venrayse energiecorporatie BeePower speelt een belangrijke rol bij dit project.


Tijdens de inzagetermijn na de vergunningaanvraag vielen drie zienswijzen in de brievenbus van het gemeentehuis. Van wie de zienswijzen afkomstig zijn, daarover wordt vanwege de bescherming van de privacygegevens geen mededeling gedaan. Reclamanten vrezen bijvoorbeeld voor aantasting van de flora en fauna door het zonnepark. De gemeente Venray laat weten dat de landschapsecologische waarde van de betreffende locatie beperkt is. Er komen in dat gebied dieren als de das, vleermuizen en broedvogels voor. Volgens de gemeente is dat geen probleem, omdat al eerder maatregelen worden getroffen om negatieve effecten te voorkomen.

Dat landbouwgrond wordt opgeofferd, wordt door de gemeente niet als een probleem gezien. Twee families die het zonnepark bij wijze van spreken in de achtertuin krijgen (een woning staat op negen meter afstand), vrezen overlast en waardevermindering van de woningen. Ook die bezwaren gingen de prullenbak in. Wie waardevermindering vreest, kan een beroep doen op de planschaderegeling. Dat er geen draagvlak voor het zonnepark is, wuift het college weg. 'De omstandigheid dat niet iedere omwonende van het zonnepark tevreden wordt gesteld, betekent niet dat er onvoldoende draagvlak in de omgeving is'. Ook dat de omgevingsdialoog voldoende zou zijn gevoerd, zoals de regels in de KODE Venray voorschrijven, bestrijden twee reclamanten. BeePower meldt dat het project besproken is met de voorzitter van de dorpsraad van Oirlo. In december 2018 presenteerden BeePower en NAGA Solar het project aan de inwoners tijdens een bijeenkomst.

BeePower speelt bij dit project, dat zuidelijk van bedrijventerrein De Blakt ligt, een rol als intermediair tussen NAGA Solar en de direct omwonenden. Deze gesprekken hebben volgens BeePower geleid tot een toenadering tussen beide partijen 'waarbij er gerede hoop bestaat dat dit leidt tot een uiteindelijke overeenstemming over de compensatie'.

Een pijler in de KODE is dat de lusten en lasten van een zonnepark eerlijk worden verdeeld. NAGA Solar en BeePower hebben hierover afgesproken dat een bedrag ter beschikking aan gebiedsfonds dat BeePower samen met de gemeente Venray en Energie Samen opricht. Hoe dat bedrag wordt besteed, daarover beslissen de drie partijen. De hoogte van dat bedrag is ongeveer gelijk aan 10 procent van het investeringsbedrag in het project.