Afbeelding
Foto: Persfoto

Eremedaille voor Toon en Mart

Castenray | Afgelopen zaterdagavond werden aansluitend aan de wekelijkse kerkdienst twee leden van het nog uit zeven zangers bestaande kerkelijk zangkoor van de parochie van de H. Matthias te Castenray onderscheiden met een eremedaille van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, de overkoepelende organisatie van Nederlandse koren binnen de katholieke kerk.


Toon Claessens vanwege zijn 40-jarige lidmaatschap en Mart van Osch vanwege zijn 25-jarige lidmaatschap. Daarnaast werd Piet Kuijpers in het zonnetje gezet vanwege het feit, dat hij dit jaar liefst 60 jaar als kerkorganist actief is. Als broekie begon hij op 14-jarige leeftijd zijn carrière als organist in de rectoraatskerk van Veulen. Later volgde hij zijn oom Handrie Kuijpers op als organist in de Castenrayse parochiekerk. Momenteel begeleidt hij nog steeds als organist-dirigent het gregoriaans koor en het dameskoor in Castenray, alsmede het gemengd ouderenkoor in Wanssum. De voorzitter van het kerkbestuur, pastoor Van Horne, zwaaide in een gloedvolle toespraak de jubilarissen veel lof toe en dankte hen namens de gehele Castenrayse gemeenschap voor hun jarenlange en trouwe inzet en hij sprak tevens de hoop uit, dat het gregoriaans nog vele jaren ten gehore mag worden gebracht tijdens de kerkdiensten in Castenray, waarna hij de gekalligrafeerde oorkondes overhandigde. Hierna was het de beurt aan de echtgenotes van Toon en Mart om de bijbehorende versierselen (respectievelijk in goud en zilver) op te spelden.


Normaal gesproken vinden dergelijke huldigingen plaats op of rond 22 november tijdens het jaarlijkse feest van Cecilia, de patrones van de muzikanten. Dit jaar heeft het Ceciliafeest helaas geen doorgang kunnen vinden vanwege de rond het coronavirus van kracht zijnde maatregelen.

Op de foto van links naar rechts Tiny en Toon Claessens, pastoor Van Horne, Mart en Jeanne van Osch, achteraan links Piet Kuijpers.