Esther Goumans: "Het sociale aspect is minstens zo belangrijk"
Esther Goumans: "Het sociale aspect is minstens zo belangrijk" Foto: Henk Lammen

‘Dieren oordelen niet, mensen wel’

Venray | Sinds maart is Esther Goumans (29) gestart met Dierenthuiszorg. Goumans biedt met dit initiatief mogelijkheden aan voor het verzorgen van huisdieren, wanneer de baasjes niet in staat zijn dit zelf te doen. Zorg aan huis die verder gaat dan alleen aan dieren. "Ik ben er voor mens en dier."


De 29-jarige Goumans groeide op bij dierenasiel en -pension Op de Smakterheide in Smakt. Aan huis van haar vader en moeder. "Ik hielp daar als jong kind ontzettend graag mee. Nog steeds overigens. We merken bij het asiel dat we steeds meer aanvragen krijgen voor specifiekere zorg. Mensen vragen bijvoorbeeld of we kunnen helpen met het knippen van nagels bij een hond of kat, of het toedienen van medicatie." Maar ook vragen die niet zo voor de hand liggen. "Een oudere vrouw vroeg of we haar konden begeleiden naar de dierenarts. Ze vond dit zo spannend. Ik nam naast het werk in het asiel al snel dit doort taken op me. Vond het enorm leuk om te doen. Ik voelde ook dat ik hier meer mee moest doen." De hulp aan een oudere vrouw deed haar besluiten om met haar nieuwe bedrijf te starten. "Ze was ziek en ik hielp in haar eigen huis met het verzorgen van haar kat. Ik bedacht me hoe moeilijk het is om ziek te zijn en je huisdier niet bij je te kunnen hebben. Ik zag haar helemaal opbloeien als ik voor haar kat kwam zorgen."


De meeste doorverwijzingen naar Dierenthuiszorg komen via de dierenarts of het dierenasiel. Dierenthuiszorg werkt nauw samen met verschillende dierenartsen. "Het gaat verder dan alleen de zorg voor het dier, er zit ook een sociaal aspect aan. Sommige mensen help ik met hun eenzaamheid. Er is een mevrouw met wie ik regelmatig ga wandelen met haar hondjes. Het gaat niet alleen over de verzorging van het huisdier. Ze belt me ook regelmatig. Kletsen we heerlijk een half uurtje aan de telefoon. Over van alles en nog wat."

Goumans is druk bezig met het uitdenken van nieuwe plannen en ideeën. "Een van mijn dromen is het opzetten van een soort therapie- of knuffeluur om mensen te helpen die kampen met een eenzaamheid of andere problemen. Of kinderen helpen die angst hebben voor dieren. Dat ik ze stap voor stap help om over deze angst heen te komen." Ze overweegt ook een nieuwe studie te gaan volgen. "Het lijkt me mooi om nog extra kennis te hebben over bepaalde dingen. Met name het sociale aspect, zodat ik die kennis kan gebruiken in het werk dat ik doe met dieren. Het lijkt me ook mooi om autistische kinderen te helpen die moeilijk contact kunnen leggen, maar dit wel kunnen door contact met dieren. Dieren oordelen immers niet, mensen wel."

Afbeelding