Ellen Sakko geniet in Merselo: "Ik vind het hier geweldig"
Ellen Sakko geniet in Merselo: "Ik vind het hier geweldig" Foto: Henk Lammen

Vitaminen voor het hart

Merselo | Ellen Sakko uit Merselo presenteerde afgelopen zondag op digitale wijze haar nieuwe boek Vitaminen voor het hart. Vanwege corona werd de presentatie in het bos gehouden, zonder publiek. Op haar Facebookpagina was de gebeurtenis live te volgen. "Het was wel even wennen, ja", lacht ze. "De presentaties van mijn eerste twee boeken waren binnen, met veel mensen. Nu was het in alle rust in de natuur, de bossen van Merselo. Waar ik mij voel als een vis in het water." De presentatie is te zien op de Facebookpagina Recht door Zee.


In het gesprek over haar leven, komt het woord geregeld terug: achtbaan. De nu 52-jarige schrijfster werd geboren in Piershil (Zuid-Holland), maar bracht haar vroege jeugd door in de mooie heuvels in West-Duitsland. Op haar tiende verhuisde ze met haar ouders naar Rotterdam, waar ze veertig jaar woonde. "Rotterdam is een geweldige stad, maar ik vind het tegenwoordig te druk. Ik mis de natuur als ik daar ben. Ik ben opgegroeid in een heel liefdevol gezin. De herinneringen aan mijn vroege jeugd zijn overwegend positief. Toen ik in de puberteit kwam, heb ik het wel zwaar gehad. Mijn ouders daardoor ook vrees ik. Mijn puberteit stond vooral in het teken van mijn hormonen en/of liefde, en dat bracht de nodige onrust met zich mee. Je kunt het een beetje vergelijken met een ritje in een achtbaan."


Na een bewogen huwelijk van 24 jaar besloot ze in 2012 een einde te maken aan een in haar bewoordingen achtbaanrelatie. "Het heeft mij wel twee geweldig mooie en lieve kinderen gebracht en ik heb er belangrijke lessen van geleerd. Een jaar later kwam ik, toen ik single was, op het strand in Zeeland mijn grote liefde Ivar tegen. Het was liefde op het eerste gezicht. Hij vertelde dat hij uit Venray kwam. Ik wist toen niet waar dat lag. Als je in de grote stad woont, waar je alles hebt, heb je het idee dat alles buiten Rotterdam in het buitenland ligt. Ik heb zes jaar een latrelatie met Ivar gehad. Rotterdam en Venray, wat een contrast. Al snel was ik gecharmeerd van het landschap hier, met name Merselo heeft mij altijd heel erg aangetrokken. Ik droomde altijd over een boerderij samen met Ivar." Haar droom werd werkelijkheid toen ze met Ivar en zijn kinderen samen ging wonen aan de rand van Merselo. Ze is zo gelukkig met de stap die ze heeft gezet. In de prachtige, haar omringende bossen voelt ze zich helemaal op haar gemak. Ze straalt levensvreugde uit, lacht hartelijk en is ontspannen. "Ik vind het hier helemaal geweldig."

Over de keerzijde van de liefde

Op jonge leeftijd schreef ze haar gevoelens op in dagboeken. In haar puberteit begon ze gedichten over de liefde te maken. "Ik weet nog goed dat ik als klein meisje de gedichtenbundels van Phil Bosmans verslond. Best wel zware kost over gevoelens. Maar tegelijkertijd heel positief geschreven. Die bundels stonden bij mijn ouders in de kast. Die vond ik helemaal geweldig. Mijn nieuwste boek Vitaminen voor het hart is ook een ode aan Phil Bosmans. Het zijn gedichten over het leven met geweldige natuurfoto’s van fotograaf Nicky Wagenvoort."


In haar korte en rake gedichten schrijft ze over haar diepste gevoelens. Waar ze tegenaan loopt als mens. "Maar ook over het gevoel van geluk dat mij regelmatig overspoelt. Deze herkenbare gedichten plaats ik bijna iedere dag op mijn Facebookpagina Recht door Zee. Ik heb in zes jaar tijd 26.000 volgers verzameld. En nu geef ik dus al mijn derde boek uit." Centraal in haar gedichten staat het thema liefde. "En dan bedoel ik niet alleen romantische liefde, maar ook over zelfliefde (het leren houden van jezelf) en over universele liefde (de liefde die alles met elkaar verbindt). Maar ook over de keerzijde van de liefde. Hoe moeilijk het is om van jezelf te leren houden en goed voor jezelf te leren zorgen. Je grenzen aan te geven. Nee te leren zeggen tegen anderen. Leren op te komen voor jezelf, en jezelf niet op te offeren voor anderen."

"Geluk is simpel. Als je maar de juiste kant opkijkt"

Ellen Sasko houdt van uitdagingen. Op haar 49e behaalde ze het HBO-diploma communicatie. Naast haar werk en passie als auteur studeert ze nu voor wandelcoach. Ze kende ook mindere tijden, de wereld zag er niet altijd even zonnig uit voor haar. Tijdens een burn-out schreef ze in 2015 haar eerste boek Reis naar Binnen. "Het gaat over je grenzen leren aangeven. Ik dacht dat ik alles kon. Werken, studeren, voor de kinderen zorgen, sporten én in een band zingen. Begin 2015 viel dit kaartenhuis in elkaar. Ik ben ingestort. Toen schreef ik dit boek." Haar tweede werk Een Open Boek gaat over zelfliefde met als thema het leren houden van jezelf. Haar nieuwste boek Vitaminen voor het hart gaat meer over universele liefde. "Hoe je iedere dag opnieuw kan putten uit de bron van overvloed. Die voor ons allemaal beschikbaar is. Rijk of arm. Deze bron brengt je iedere dag het grote geluk. Maar dit zit in kleine dingen. Dat weten we allemaal. Dieren, planten, bomen, de natuur, de zon, lief zijn voor elkaar. Geluk is simpel. Als je maar de juiste kant opkijkt." Al haar boeken zijn gelardeerd met foto's. Die versterken volgens Sasko de teksten. In het eerste boek maakte ze gebruik van zwart/wit naaktfoto’s, waarvan ze de rechten had gekocht. "Ik denk naaktfoto’s omdat ik mijzelf ook figuurlijk aan het blootgeven was."

"Iedere foto is een lust voor het oog"

Dat blootgeven deed ze letterlijk in haar tweede boekwerk. Ellen stond naakt op de cover. "De andere modellen zijn allemaal bekenden van mij. Vijftig prachtige vrouwen, die zichzelf hebben blootgegeven en zodoende hun kwetsbaarheid en kracht laten zien. Echt schitterend mooi. Deze geweldige foto’s zijn gemaakt door fotograaf Paul Kampman uit Rotterdam. De foto’s in mijn derde boek zijn allemaal natuurfoto’s. Iedere foto is een lust voor het oog. De kleuren, de composities. Echt geweldig mooi ook bij de gedichten over mijn liefde voor de natuur. Fotograaf Nicky Wagenvoort ken ik ook weer via Facebook."


Ze praat ingetogen over de diepere betekenis van haar boeken. "Ik wil graag licht en liefde doorgeven. Mensen laten inzien en voelen hoe mooi ze zijn. Hoe mooi het leven is. Maar ook dat verdriet en pijn gevoeld mogen worden. En dat tegenslagen je vooral innerlijke groei kunnen brengen." Het idee voor haar nieuwste uitgave Vitaminen voor het hart ontstond in maart toen Corona in Nederland de kop opstak. "Ik was al bezig met een ander boek, maar heb dit in de wacht gezet, omdat ik dit kleurrijke boek vol met vitaminen wilde gaan samenstellen. Want dat kunnen we allemaal wel gebruiken nu. Een energieboost. Teksten over de natuur, liefde, geluk, troost, kracht en dankbaarheid. De schitterende foto's van Nicky Wagenvoort komen uit Nederland, omdat ik graag wil laten zien hoe mooi ons eigen land eigenlijk is. Geluk is overal. Niet alleen in zuidelijke landen, waar vaker de zon schijnt. Geluk zit in jezelf. Het kon zich niet beter verstoppen. Het heeft in mijn geval even geduurd voordat ik het vond."

"Een gids voor mensen op hun levenspad"

De landelijke omgeving waar ze woont en werkt, heeft haar een enorme energieboost gegeven. Ideeën voor een vierde boek zijn er al. Het thema ook: gedichten over de liefde met zwart-wit foto's van koppels. "Niet alleen stelletjes, maar bijzondere verbindingen tussen twee levende wezens zou ik willen vastleggen. De liefde tussen twee zussen of een grootouder met kleinkind. Een man met zijn paard, of een vrouw met haar hond. Het kan alles zijn. Verder wil ik de opleiding tot wandelcoach graag afmaken en met mensen met een hulpvraag gaan wandelen in het bos van Merselo. Ik ben enthousiast, positief en empathisch en vind het leuk om een gids te zijn voor mensen op hun levenspad."


Haar nieuwste boek Vitaminen voor het hart kan besteld worden via https://vitaminen-voor-het-hart.myonline.store/. Bij een bestelling van twee boeken krijgt de koper vijf euro korting met de korting 'Dubbel genieten'. Waarom het een plekje verdient in de boekenkast van iedereen is Ellen Sakko duidelijk in. "Het is een positief boek met betekenis om aan jezelf te geven, maar ook heerlijk om met de feestdagen aan een ander cadeau te doen!"

Afbeelding