Afbeelding
Foto: eigen foto

Verzet zich tegen sluiting

Venray | Voor de horeca is de maat vol. Ruim vijftig afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), waaronder afdeling Venray, geven aan dat het niet langer kan en op 17 januari gaan de deuren van de horeca weer open. "Het is geen loos dreigement. We gaan op 17 januari op een verantwoorde manier open", vertelt Gijs Schapendonk, voorzitter KHN-afdeling Venray.


Volgens Schapendonk kunnen de horecazaken op dit moment niet anders. Veel ondernemers teren in op hun spaargeld en de huidige steunpakketten zijn bij lange na niet toereikend. "Een ondernemer die in 2020 begonnen is, moet voor steun cijfers kunnen overleggen van het vorige boekjaar. Dat kan natuurlijk niet als je net pas begonnen bent en dan krijg je geen steun. Dat is natuurlijk hartstikke krom."

"Tot eind januari of zelfs nog langer de deuren dicht kan gewoon niet. Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol", aldus Johan de Vos, woordvoerder namens al deze afdelingen.


Alle aangesloten afdelingen en losse ondernemers openen hun deuren op 17 januari volgens de protocollen die door KHN in een eerder stadium zijn gemaakt en door de overheid zijn goedgekeurd. "Het is maatwerk, waarbij rekening is gehouden met iedere bedrijfsvorm binnen de horecabranche. Hierin hanteren wij normen die gelijkwaardig zijn aan de normen in andere sectoren, zoals de retail", zegt De Vos.

Schapendonk heeft het verder over andere zaken als pretparken en winkelgebieden die wel gewoon duizenden mensen mogen ontvangen. "Ik geloof best dat ze bij bijvoorbeeld Efteling goed hun best doen om alles in goede banen te leiden, maar het beeld is gewoon totaal anders. Wij zijn uitstekend in staat om op een verantwoorde manier onze deuren te openen. Dat hebben we na de eerste lockdown laten zien."

Naast Venray is het persbericht onder meer ondertekend door de afdelingen in Breda, Maastricht, Eindhoven, Horst aan de Maas, Oss, Nijmegen, Groningen, Meierijstad, Valkenswaard en Valkenburg.