Dialectbord moet kunnen, maar de timing is niet te best

VENRAY | Ze zullen er wel komen, komborden met de plaatsnaam in dialect erop. In dat geval worden het vier borden per dorp en acht voor Venray, zowel links als rechts van de weg. De naam Gemeente Venray blijft op de borden gehandhaafd en de dorps-en wijkraden worden erbij betrokken. Totale kosten: 19.000 euro. Zeker met het oog op de totale kosten zou het op dinsdag 15 december, als de gemeenteraad vergadert, zomaar een hamerstuk kunnen zijn.


Door Henk Baltussen


Maar het gemor was vorige week donderdag bij de commissie Leven niet van de lucht. 'De timing om nu daarover te beslissen is verkeerd', stelden de meeste fracties. Daar hadden ze misschien een punt. Want vlak nadat wethouder Anne Thielen een heel verhaal had afgestoken over miljoenen aan noodzakelijke 'sociale' bezuinigingen, kreeg de commissie Leven vorige week donderdag het voorstel op tafel om plaatsnamen in het dialect op komborden toe te voegen. En dat kost geld, geld dat schaarser wordt in Venray.

Het CDA was de enige partij die verder wilde gaan dan het voorstel dat er uiteindelijke uitrolde. "Ga voor de maximale variant", stelde commissielid Erik Vullings klip en klaar. Met maximaal wordt niet alleen de uitvoering van het plan bedoeld, maar ook de kosten. In de dertien dorpen van Venray kun je op 180 plaatsen de bebouwde kom binnenkomen. In totaal staan er 110 portalen en 100 zogenaamde flespalen met daarop twee komborden in verschillende maten en uitvoeringen. Vullings wil alle borden laten vervangen door een dialectnaam en de naam Gemeente Venray vervangen door het gemeentelijke logo. Kosten: 65.000 euro. "Wel een grote uitgave", erkende Vullings. "Maar voor de komende 25 jaar ben je er vanaf en het zijn eenmalige kosten."

Voor D66, de fractie die enkele maanden terug het voorstel lanceerde voor borden met dialectnamen (vergezeld van een motie) was de medium-variant van 19.000 euro evenwel voldoende. "Het bedrag is redelijk en het sorteert effect, wat je ook wil", legde D66-fractieleider Daan Janssen uit. "Misschien is de timing van het voorstel niet zo goed, maar de uitvoering zal pas in 2022 zijn."

VVD en SP laakten de timing van het voorstel ("Leuk speeltje als er geld genoeg is", vond SP'er Ronald van Hal) en dat deed ook coalitiepartij Venray Lokaal. "Als je het doet, doe het dan goed, maar daar is nu geen ruimte voor", liet Lisanne Wisgerhof niets aan duidelijkheid te wensen over.

De PvdA zag wel brood in het betoog van voorstander Janssen en voor Samenwerking Venray (ook voor D66 en VVD) was het vooral belangrijk te weten hoe er in de dorpen over wordt gedacht. "Ik snap dat het voorstel nu wat lastig is", meende Joep Gielens (ProVenray). "Maar 19.000 euro moet toch kunnen."

Waarschijnlijk krijgt wethouder Thielen op 15 december bij een raadsmeerderheid voor de medium-variant de handen op elkaar.