Bouw Patronaat Castenray in 1933.
Bouw Patronaat Castenray in 1933. Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray

Patronaat Castenray

Castenray | In 1933 werd op initiatief van rector Richard Verheggen begonnen met de bouw van het Patronaat van Castenray.

Het patronaat diende vroeger niet alleen als opvang voor de Castenrayse jongeren, maar het was tevens een bondsgebouw, waarvan ook de Castenrayse verenigingen en standsorganisaties gebruik konden maken. Oorspronkelijk was in de kelderruimte een beugelbaan aangelegd. Later werd de ruimte ook gebruikt om bijvoorbeeld een schoolklas op te vangen. Tijdens de oorlog huisden de families Friesen en Philipsen in het Patronaat, omdat hun boerderijen getroffen waren door brandbommen. Bijeenkomsten van bijvoorbeeld de Jonge Boeren werden tijdelijk gehouden in café Kuijpers. Op 8 oktober 1944 werd het patronaatsgebouw gevorderd door de Duitse soldaten, maar zes dagen later werd het alweer vrij gegeven.

Na de bevrijding zat een groep Engelse soldaten er ingekwartierd en vervolgens werd het patronaat noodkerk, omdat de Duitsers de kerktoren hadden laten springen. Het kerkgebouw werd daarbij vrijwel geheel verwoest.

Ook in 1934 was het patronaat al noodkerk geweest, toen de Castenrayse Kapel verbouwd werd tot kerk met toren. In 1952 werd de kleuterschool in het gebouw gevestigd. Een demontabele wand in het midden van de kleine zaal scheidde het kleuterklasje van de bühne en de rest van de zaal. Was er een activiteit in het patronaat, bijvoorbeeld een toneeluitvoering van toneelclub Vondel, dan werd al het kleutermeubilair tegen de achterwand opgestapeld en werd de demontabele wand daarvoor geplaatst. Op maandagmorgen kwam het personeel van de Boerenbond in alle vroegte om de kleuterklas weer in te richten, zodat juffrouw Mien de Kuyper meteen met haar werk kon beginnen.


In 1972 verenigden de gebruikers zich in Stichting Jeugd- en Gemeenschapshuis i.o. en huurden het gebouw tegen een symbolisch bedrag voor een periode van tien jaar. In 1986 werd het patronaat grondig verbouwd en kreeg het de naam gemeenschapshuis De Wis. In 2006 werd begonnen aan een complete renovatie en uitbreiding en werd het gebouw voor het symbolische bedrag van € 1 door het kerkbestuur in eigendom overgedragen aan Stichting Jeugd- en Gemeenschapshuis Castenray.


Thans vormt het gebouw het sociale hart van het Castenrayse gemeenschapsleven en is het de trots van het dorp.


Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto RooyNet.