Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Video: Zwerfkeitjes toveren een glimlach

Venray | Dorothé Janssen zit geconcentreerd aan de eettafel in haar appartement in Venray. Heel precies beschildert ze een zwerfkeitje met een verfstift. Een ander steentje heeft een beschildering van het kindje Jezus en Maria gekregen. "Dat keitje ga ik bij de Lourdesgrot neerleggen", vertelt Janssen enthousiast.


Het idee is simpel: door heel Nederland beschilderen fanatieke amateurkunstenaars zwerfkeitjes om ze vervolgens in de natuur of op een andere openbare plek te verstoppen. "De steentjes zijn bedoeld om een glimlach op je gezicht te toveren in deze moeilijke tijden. Het is toch fantastisch om een kleurrijke steen te vinden en die vervolgens mee naar huis te nemen of om te laten liggen voor de volgende vinder?"

Het idee is ontstaan op Facebook en op de pagina Kei Tof worden honderden foto's gedeeld van kunstenaars en eerlijke vinders. "In Venray is het nog niet zo populair, maar ik heb denk ik toch al zo'n tachtig steentjes beschilderd. Zelf heb ik in Boschhuizen al wat stenen gevonden en ik heb ook steentjes verstopt in de omgeving. Helaas heb ik nog geen reacties ontvangen van vinders. Dat zou natuurlijk wel leuk zijn."

Omdat zwerfkeitjes schaars zijn, is Janssen begonnen met het maken van steentjes van gips. "Het is iets meer werk, maar ik vind het fantastisch om te doen. Ik hoop dat ik veel mensen blij kan maken. Ik hoop dat er ook in Venray meer fanatiekelingen zijn die tijd en zin hebben om te schilderen."

Meedoen met Kei Tof? Laat het weten via redactie@peelenmaasvenray.nl.

Afbeelding