Vervolg pagina 7

College legde advies over postkantoor in 2010 naast zich neer

VENRAY | Joep Gielens kon via gemeentelijke stukken en nota's van B en W herleiden hoe de 'deal' tot het verlenen van de sloopvergunning in 2010 tot stand kwam. Verbijsterend vond hij het dat de raad daar nooit in is gekend. En er daarom ook nooit een besluit over heeft kunnen nemen.


Door Henk Baltussen


Hieronder een samenvatting van die stukken. Daaruit kan worden geconcludeerd dat het postkantoor en de bijbehorende directiewoning voor sloop hadden kunnen worden behoed, als het toenmalige college een advies van ambtenaren en instanties niet naast zich had neergelegd. Dat advies luidde om de twee gebouwen de monumentenstatus te verlenen, zodat sloop niet meer mogelijk was.

Dat blijkt uit een ambtelijke adviesnota van 8 september 2010 aan B en W van Venray. Op 17 mei van dat jaar diende toenmalig en ook huidig postkantoor-eigenaar Karel Janssen een sloopvergunning in voor het postkantoor. Een verzoek om op die locatie iets anders te bouwen, zat er niet bij. De ambtenaren beoordeelden daarom de aanvraag van de sloopvergunning niet anders dan het veiligstellen van rechten en mogelijke ontwikkelingen op die locatie. Drie dagen later (20 mei) lag in het gemeentehuis een verzoek van Stichting Venray Monumentaal (SVM) om het postkantoor en het directiegebouw op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In dat geval mag er niet worden gesloopt.

Toenmalig wethouder Patrick van der Broeck (CDA) ging vervolgens in gesprek met SVM. Na dat onderhoud trok SVM zijn verzoek om het postkantoor op de monumentenlijst te plaatsen weer in. Dat gebeurde na toezeggingen van Van der Broeck. Die hielden in dat bij sloop op de locatie een 'kenmerkend gebouw' wordt teruggebouwd en dat SVM inspraak mag hebben bij de nieuwe invulling. De ambtenaren waren in verwarring gebracht. 'Welke belangen moet we dienen? Dat van de aanvrager om sloopvergunning, het belang om monumentale panden te beschermen of het belang om ontwikkelingen in het Venrayse centrum te sturen?'

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) adviseerde om het postkantoor en de directiewoning op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen vanwege de 'grote architectonische en stedenbouwkundige kwaliteiten. Dit ensemble moet blijven behouden door haar beeldbepalende positie in het centrum, heeft een kenmerkende wederopbouwstijl en heeft kenmerken van de Delftse School'. Tevens concludeerden de ambtenaren dat in Venray al veel verloren was gegaan van de wederopbouw-architectuur door ingrepen in het centrum. Ook dat Janssen nog geen concrete plannen had voor die locatie, woog mee.

Al met al stelden de ambtenaren en commissies dat het ARK-advies moest worden opgevolgd: plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst en derhalve geen sloopvergunning afgeven. Ook de afdeling Stedenbouw vond dat het postkantoor 'een typisch voorbeeld is van het dorpse karakter van Venray en aansluit bij de strategische visie Venray dorp en stad'. Van der Broeck veegde met de rest van het college, dat verder bestond uit burgemeester Hans Gilissen en de wethouders Ike Busser (Samenwerking Venray), Twan Jansen (PvdA) en Jan Loonen (CDA), de adviezen van tafel. Van der Broeck vond de argumenten om het postkantoor niet op de monumentenlijst te plaatsen dermate zwaarwegend dat hij de rest van het college aanraadde de adviezen van de ambtenaren en commissie niet over te nemen.