Vera Morina is een van de toneelschrijvers in Het Hele Verhaal.
Vera Morina is een van de toneelschrijvers in Het Hele Verhaal. Foto: Gordon Meuleman

SPLIT van Vera Morina

Venray | Vera Morina (24) uit Venray beleefde afgelopen weekend de première van de voorstelling Het Hele Verhaal van Toneelgroep Oostpool. De uitvoering is nog tot en met zaterdag, twee keer op een avond, te zien in Huis Oostpool in Arnhem.


Morina is een Nederlands-Kosovaarse schrijfster van toneel, scenario en poëzie. In de zomer van 2019 studeerde ze af aan de opleiding Writing for Performance van de HKU, waar ze met haar afstudeeronderzoek naar inclusiviteit in het theater De Pluijm (scriptieprijs HKU) won. Ze werd geboren in Den Haag, groeide op in Venray, maar is inmiddels weer teruggekeerd naar haar geboorteplaats. "Ik heb van mijn vijfde tot mijn achttiende in Venray gewoond. Ik kom er regelmatig, mijn ouders en mijn broer wonen er nog steeds." Na haar opleiding ging ze aan de slag als toneelschrijver en dichter. Nu is ze dus te zien in Het Hele Verhaal van Toneelgroep Oostpool. "Drie toneelschrijvers met verschillende achtergronden is gevraagd om een stuk te schrijven over een bekend thema. De eerste editie heeft als thema Love Story. Yücel Kopal, Maria Goos en ik hebben ieder een toneeltekst geschreven die over liefde gaat." Het gegeven Boy meets girl werd door Morina in haar bijdrage SPLIT verdraaid naar Boy unmeets girl. SPLIT gaat over een Nederlandse vrouw en een Bosnische man die de optie wordt geboden om hun ontmoeting ongedaan te maken, om zo hun dochter een zwaar leven te besparen. Ze hebben daar allebei een eigen kijk op, vanwege hun verschillende achtergrond." Liefde/seksualiteit, afkomst en familie zijn vaak terugkerende thema's in haar verhalen. "Dat zijn drie grote invloeden op de identiteit die je hebt, en ik vind het heel interessant om die tegenover elkaar af te wegen. Hoe beïnvloedt je afkomst, hoe je omgaat met je familie? Wat als je afkomst en je seksualiteit elkaar tegenwerken?"

Thema's die ook zeker te maken hebben met haar afkomst en persoonlijke leven. "Ik denk het wel. Ik heb familie in Nederland en in Kosovo. Allebei in Europa, maar enorm verschillend van elkaar. In Nederland is er al lange tijd vrijheid en vrede, terwijl de oorlog in Kosovo nog maar net is afgelopen. Dat land is echt nog in opbouw. Ik vind het belangrijk om de verhalen daarover zichtbaar te maken in het theater." Schrijven is voor Vera Morina haar lust en leven. "Voor mij is het echt een verlossing om te mogen werken in de verbeelding en fantasie. Ik zou het heel lastig vinden om een baan te hebben die je constant confronteert met de realiteit, omdat het alledaags leven meestal best wel saai, verdrietig of hopeloos is. Ik houd ervan om daarvan te ontsnappen." Dromen en wensen als schrijver heeft ze meer dan genoeg. "Ik hoop dat ik met mijn verhalen kan zorgen dat mensen zich gezien, gehoord of begrepen voelen. Een grote groep mensen wordt in onze samenleving echt onderdrukt, omdat ze een 'andere' afkomst, seksualiteit of genderidentiteit hebben, waardoor ze zich schamen voor wie ze zijn. Ik hoop dat die mensen ooit in de zaal zitten bij een stuk van mij en zich vanaf dat moment niet langer minderwaardig voelen." Werken in coronatijd was voor haar niet veel anders dan in 'normale tijden'. "Voor deze voorstelling was het wel heel spannend. Premier Rutte kondigde aan dat de theaters dicht moesten toen we midden in het repetitieproces zaten. Gelukkig mochten ze weer open op de avond van de eerste try-out. Dat scheelde een haartje."

Afbeelding