Jan Loonen: 'Alleen Venrayse bedrijven op De Spurkt'

VENRAY | Wethouder Jan Loonen was dinsdagavond tijdens de commissievergadering Wonen glashelder: "Er komen alleen Venrayse bedrijven op De Spurkt." Dat er ook een mestfabriek op het nieuwe bedrijventerrein kan komen, kan niet worden uitgesloten.


Al enkele jaren is duidelijk dat als Venray verrijkt moet worden met een nieuw bedrijventerrein, dat zal moeten landen bij De Spurkt, tussen de Loobeek en bedrijventerrein Smakterheide. Vele jaren terug besloot het college al eens (ten tijde dat Jan Houba wethouder was, red.) dat bij De Spurkt nooit een bedrijventerrein mag komen, om natuur te behouden. Maar uit onderzoeken bleek volgens Loonen dat De Spurkt de meeste geschikte locatie in Venray is. Daar wordt nu vol op ingezet. Greenport draagt zorgt voor realisatie. De aangekochte gronden komen in het bezit van Greenport.

Maar de Venrayse gemeenteraad moet wel het bestemmingsplan voor dat industrieterrein goedkeuren, wil Greenport verder kunnen met de plannen. Dat plan stond dinsdag op de commissie-agenda, dinsdag 15 december neemt de raad er een besluit over. Een ding werd dinsdagavond duidelijk: voor de commissieleden is nog heel veel onduidelijk. Niet voor het CDA. Leo Philipsen vindt het een goede zaak dat niet alle industrie naar Venlo wordt getrokken en een deel ervan naar Venray kan. "Er is met De Spurkt maximaal ingezet op groen. Ecologie, industrie en economie gaan hier hand in hand. De Spurkt geeft de lokale Venrayse industrie weer perspectief."

Veel onduidelijkheid is er over de grootte van de kavels. Wel of geen blokkendozen? "Wij hebben het gevoel gekregen dat er heel veel verschil is tussen wat de wethouder ooit zei en wat er nu in de plannen staat", stelde Theo Zegers (D66). "Waarom moet er zo'n gebied worden ontwikkeld voor louter Venrayse MKB-bedrijven? Er mag vijftien meter hoog worden gebouwd. Dat is niet voor de lokale smid."

"Er zijn grenzen aan groei, De Spurkt hoeft niet", stelde Jan Hendriks (SP). "Geen grote bedrijven daar", zei Theo Mulders (Samenwerking Venray). John Willems (VVD) vroeg zich of met De Spurkt het maatschappelijk belang van Venray wordt gediend. "Welk onderzoek is er gedaan naar Venrayse bedrijven die naar De Spurkt willen, hoeveel zijn er dat?" Elly van Dijck (PvdA) vond het raar dat iedereen van stenen groen moet maken, en dat Venray in dit geval van groen stenen maakt. Cees de Vocht (Venray Lokaal) constateert dat in Venray 'ongelooflijke onrust is ontstaan'. "Dit gaat een sudderende wond in Venray worden." Lizzy Bruno (ProVenray) wilde duidelijkheid over wel of geen mestfabriek op De Spurkt. "Het zou kunnen binnen dit bestemmingsplan", zei ambtenaar Jolanda Hendriks. Loonen bleef meestentijds vaag in zijn antwoorden. Maar dat er alleen Venrayse bedrijven op De Spurkt komen, staat voor hem als een paal boven water.