Venray Lokaal wil dat GGD-richtlijnen worden toegepast

VENRAY | Wethouder Jan Jenneskens (D66) is bereid in conclaaf te gaan met de GGD over richtlijnen die de gezondheidsdienst op 27 oktober van dit jaar publiceerde. Een van die richtlijnen is om terughoudend te zijn met het plaatsen van veehouderijen binnen 250 meter van woningen, scholen en ziekenhuizen. Dit met het oog op de gezondheid. Jenneskens onderneemt actie op aandringen van Venray Lokaal (VL), dat dinsdagavond tijdens de commissie Wonen vragen stelde over de nieuwe GGD-richtlijnen.


Door Henk Baltussen


Vragensteller dinsdagavond was VL-commissielid Cees de Vocht. Hij las de GGD-richtlijn Veehouderij en gezondheid, gepubliceerd in samenwerking met het RIVM, nauwkeurig en kwam tot de conclusie dat Venray, de gemeente met de meeste varkens en kippen in Nederland, deze richtlijnen in de Visie Veehouderij moet opnemen. De Vocht: "Nu is het mogelijk goed onderbouwde adviezen te geven die relevant zijn voor omwonenden van veehouderijen. In de richtlijn staan twee uitgangspunten centraal. Naast de 250 meter-richtlijn is het ook essentieel om de uitstoot van geur, stof, endotoxinen, dat zijn kleine stukjes bacteriën, en ammoniak verder terug te dringen. De GGD hanteert dus een vast afstandscriterium van 250 meter en constateert dat de emissies die met moderne grootschalige veehouderij gepaard gaan, kunnen leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Toegepast op de gemeente Venray blijkt de GGD-richtlijn vele probleemsituaties op te leveren met name door de harde gezondheidsgrens van 250 meter. Tal van burgers zitten zonder dat ze dat weten in de gevarenzone. Of ze komen daar binnenkort in, want de vergunningverlening van veehouderijen staat niet stil."

Wethouder Jenneskens: "We gaan met de GGD afstemmen over deze richtlijn. Maar gezondheid is in de Visie Veehouderij al een belangrijk aspect. Daarvoor werd ook een gezondheidsteam ingesteld dat bestond uit de GGD, veeartsen, huisartsen en de gemeente. Helaas trokken de huisartsen zich in 2019 uit het team terug, zodat het tot stilstand kwam. De huisartsen hadden het te druk en andere prioriteiten. We vragen de huisartsen terug in het team om het zo weer nieuw leven in te blazen. Venray wil ook de samenwerking met de GGD intensiveren."

De Vocht zei blij te zijn met de toezeggingen van de wethouder.

Martien van Kempen van agrarisch bedrijf Kempfarm uit Leunen, las het GGD-rapport ook. Hij trok andere conclusies dan De Vocht en stelde de commissie en raad in een brief daarvan op de hoogte. Een conclusie van Van Kempen is: "Als de uitstoot van de veehouderij wordt verminderd of als er minder bedrijven zullen, zullen astma, allergieën en COPD toenemen."

Zijn volledige betoog is te vinden op: https://venray.raadsinformatie.nl/modules/1/ingekomen%20stukken/629874