Onderzoek naar nieuwe bestemming Ysselsteynse kerk

YSSELSTEYN | Door een dalend aantal kerkgangers ligt het in de verwachting dat de Odakerk aan het Lovinckplein in Ysselsteyn op termijn aan de eredienst wordt onttrokken. Een werkgroep houdt zich al bezig met een nieuwe invulling van het pand.


Daarbij hoort een onderzoek. Dat kost naar verwachting zo'n 15.000 euro. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) kan als ondersteuning een herbestemmingssubsidie doneren voor dat onderzoek. Maar de rooms-katholieke kerk Heilige Oda aan het Lovinckplein is een niet-beschermd monument.


Om toch aanspraak te maken op de RCE-subsidie is een verklaring van het Venrayse college nodig. Daarin verklaren B en W op de hoogte te zijn van de subsidieaanvraag voor het niet-beschermde monument met 1927 als bouwjaar. Het college ziet het als een waardevol gebouw uit het interbellum (periode tussen de twee wereldoorlogen) en van groot belang voor de dorpsgemeenschap. Een onderzoek naar herbestemming is daarom gerechtvaardigd, stellen B en W.


Het kerkgebouw is onderdeel van een gezamenlijk accommodatieplan in Ysselsteyn. In dat plan zijn verschillende werkgroepen aan de slag met een nieuw of gerenoveerd gemeenschapshuis, met jongerencentrum Jera, herbestemming van het kerkpand en de bouw van een nieuwe sportzaal in Ysselsteyn. Aanvankelijk lag er de wens om tot één grote gemeenschappelijke accommodatie te komen. Dat bleek onhaalbaar, waarna de werkgroepen afzonderlijk aan de slag gingen.

Kerkpand uit 1927 is niet beschermd

Om aanspraak te kunnen maken op de 1,2 miljoen euro die het gemeentebestuur uittrekt voor het dorpshuis, dient er voor medio 2021 een gezamenlijk plan te liggen, dus ook voor het jongerencentrum, kerk en sportzaal. Dat geld is afkomstig uit de gemeentelijke pot van het project Schoon door de Poort, waarbij na realisatie het dorp de volledige exploitatie van het dorpshuis op zich neemt. Al eerder werd de mogelijkheid geopperd de kerk te verbouwen tot een multifunctionele accommodatie.

Hergebruik van het kerkgebouw blijkt binnen het viersporige accommodatieplan voor de meeste hoofdbrekens te zorgen in Ysselsteyn. Toch zal daar op tijd een oplossing voor moeten worden gevonden, wil de gemeente de 1,2 miljoen euro naar Ysselsteyn 'overmaken'.

De Ysselsteynse kerk Heilige Oda is eigendom van het kerkgenootschap R.K. Kerk Van De H. Oda. Bij een herbestemming gaat het pand over naar de nieuwe gebruikers. Het kerkbestuur en deken Ed Smeets zijn op de hoogte van de plannen, het bisdom wordt binnenkort op de hoogte gebracht.