Het Narratio Kwartet.
Het Narratio Kwartet. Foto: Persfoto

Beethoven in Odapark

Venray | De Stichting Theehuisconcerten heeft, met inachtneming van de huidige coronamaatregen van het RIVM, inmiddels twee concerten in dit seizoen weten te realiseren. Zij behoort daarmee tot een van de weinige podia in Nederland die dit seizoen nog geen concert hebben moeten cancelen. De stichting doet er alles aan om dit zo te houden.

Zo vindt het volgende concert plaats op zondag 29 november. Dan gaat het Narratio Kwartet verder met de in het vorige seizoen begonnen serie van de kwartetten van Ludwig van Beethoven. Hoe bijzonder deze serie is, blijkt wel uit het feit dat het aantal kwartetten dat deze muziek speelt op historische instrumenten met darmsnaren en met lichte 19e eeuwse strijkstokken op de vingers van één hand is te tellen.

Het Narratio Kwartet is een van die ensembles. Johannes Leertouwer (viool), Franc Polman (viool), Dorothea Vogel (altviool) en Viola de Hoog (cello) spelen zondag de kwartetten opus 18 nrs. 2 en 4 en opus 59 nr. 3.

De beide eerste kwartetten zijn door Beethoven nog net in de 18e eeuw gecomponeerd (1799) en laten duidelijk horen hoe vernieuwend hij was. Vaak wordt daarbij verwezen naar een verwantschap met Haydn, maar Beethoven was helemaal niet zo op Haydn gesteld. Haydn wilde dat Beethoven bij zijn vroege composities zou vermelden 'leerling van Haydn' maar Beethoven weigerde dat omdat hij nooit iets van hem had geleerd.


De kwartetten opus 59 zijn genoemd naar graaf Rasumowski, die de Russische ambassadeur in Wenen was en tevens beschermheer en opdrachtgever van Beethoven. Hij was zelf ook een excellent amateurviolist. Blijkens artikelen in de Weense pers vond men de drie Rasumowski-kwartetten 'moeilijk te doorgronden en niet voor iedereen eenvoudig toegankelijk', maar 'het derde kwartet echter zal door zijn individualiteit, melodische inventiviteit en harmonische kracht de muziekliefhebber zeker voor zich winnen'.


Hopelijk kunnen de zestig liefhebbers die voor deze concerten (uitvoeringen zijn om 14.00 uur en 16.00 uur) kaartjes hebben kunnen bemachtigen, dit zondag beamen. De beide concerten zijn uitverkocht. Maar niet getreurd, het Narratio Kwartet treedt op 10 januari en 2 mei 2021 ook weer op met de overige kwartetten van Beethoven. Voor die concerten zijn, weliswaar beperkt, nog plaatsen beschikbaar.


Boeken van kaarten kan via de website www.theehuisconcerten.nl. De concerten vinden plaats om 14.00 uur en om 16.00 uur, in het Theehuis van het Odapark aan de Merseloseweg 117 in Venray. Kaarten voor het concert (20 euro per persoon, jongeren tot 18 jaar betalen 10 euro) zijn verkrijgbaar via de eerder in dit artikel genoemde website.


Het Odapark in Venray is een 11 hectares groot landschapspark en natuurgebied. Centraal in het park ligt het Odapaviljoen: met het monumentale Theehuis, een Projectruimte, het Kunstlab en het Odacafé. In het historische park en de aangrenzende bossen is een verzameling beelden van internationale kunstenaars aanwezig. Meer informatie via www.odapark.nl.