Een deel van Moorrees Kwekerijen op De Spurkt. Het bedrijf staat op de onteigeningslijst.
Een deel van Moorrees Kwekerijen op De Spurkt. Het bedrijf staat op de onteigeningslijst. Foto: Rikus ten Brücke

Nog veel te onteigenen

VENRAY | De medewerking van grondeigenaren om grond te verkopen om de bouw van bedrijventerrein De Spurkt mogelijk te maken, is niet groot. Minder dan de helft is inmiddels verworven door Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo BV, dat verantwoordelijk is voor de realisatie en ontwikkeling van bedrijventerrein De Spurkt. De rest van de percelen moet worden onteigend.


Dinsdag sprak de commissie Wonen over de onteigeningsprocedure. Maar al snel werd duidelijk dat het moeilijk is daarover nu een standpunt in te nemen, omdat de raad het bestemmingsplan voor De Spurkt nog niet heeft goedgekeurd (lees hierover hieronder). "Eerst moet het bestemmingsplan er liggen,voordat de onteigeningen in gang kunnen worden gezet", stelde Theo Mulders (Samenwerking Venray). Wel zei Theo Zegers (D66) verrast te zijn dat zo weinig gronden spontaan worden verkocht. Orhan Daud (Venray Lokaal) vroeg zich af waarom er een extra stukje grond van 1,7 hectare is aangekocht. "Waar is het voor?" In de wandelgangen wordt gesproken over huisvesting van arbeidsmigranten op die plaats. Ambtenaar Margo van der Meer maakte duidelijk dat dat stuk in elk geval niet bij het bedrijventerrein wordt getrokken. "Onbekend is wat daarmee gebeurt."

Kwekerijen Moorrees aan De Spurkt staat ook op de onteigeningslijst. Drie jaar terug werd de familie via een brief op de hoogte gesteld van de plannen. Vanaf dat moment was duidelijk dat de kwekerij de langste tijd aan De Spurkt heeft gehad. Twee keer kreeg Moorrees bezoek van vertegenwoordigers van Greenport Venlo BV, waarvan Venray voor 5,4 procent aandeelhouder is. Twee keer sloeg Moorrees een bod voor verkoop van de kwekerij van Greenport af en is nu in een onteigeningsprocedure beland. De familie wil er verder niets over kwijt, omdat ze midden in de procedure zit. Duidelijk is dat er veel onzeker is. Een andere locatie voor de kwekerij is er nog niet. De familie geeft aan dat de lol in het werk er nu wel af is.