Reddingsplan postkantoor

VENRAY | De sloopvergunning die al in 2010 is afgegeven voor het postkantoor in het centrum van Venray is onherroepelijk. Maar Venray Lokaal legt zich er niet bij neer. In de raadsvergadering van dinsdag 15 december komt VL met een initiatiefvoorstel dat moet leiden tot behoud van het pand.


Het voorstel dat VL-commissielid Cees de Vocht deed, kreeg veel steun van andere partijen. Daan Janssen (D66) gaf aan pogingen om het pand te behouden te zullen steunen, ook Jeroen van de Leur van Samenwerking Venray zei voorstander te zijn voor het intrekken van de sloopvergunning. De VVD stelde dat sloop onvermijdelijk is en Dickie Minken (PvdA) stelde een onafhankelijk onderzoek voor om sloop te vermijden. Jan Hendriks (SP) hoopt dat op juridisch vlak nog wat te halen valt om afbraak tegen te kunnen gaan.

Het CDA liet bij monde van Selcuk Ipek weten dat het postkantoor in Venray een emotionele waarde heeft. "Maar we kunnen niet om de werkelijkheid heen. Venray kampt met woningnood." Hij ziet daar liever woningen die moeten passen in het straatbeeld.

De Vocht zei zich ongerust te maken over de 'sloopgolf' in Venray. "Wij houden zo niets meer over. Sloop betekent verlies. Wanneer houdt het eens op? Gelukkig is de Dr. Poelsschool op het nippertje gered en ook het biebgebouw aan de Merseloseweg staat nog overeind. De gemeenschap moet gaan zeggen 'we gaan ervoor', anders verliezen we alles. Stel dat in de toekomst de Grote Kerk leeg komt te staan? Zeggen we dan ook, slopen maar?'

Wethouder Jan Loonen zegt niet veel meer te kunnen betekenen. "De sloopvergunning is voor onbepaalde tijd verleend. De eigenaar (Karel Janssen, red.) is aan zet. Als de raad iets wil doen, moet er geld komen. Maar we hebben daar geen potje voor. Dan moeten we het ergens anders vandaan halen. Misschien dat bij de provincie subsidie is te halen. Maar kan de gemeente het gebouw overnemen, dan heb je wel een pand met flinke achterstand en hoe ziet de exploitatie er dan uit? Het is aan de raad." Joep Gielens (ProVenray) las stukken uit 2010 (het jaar waarin de sloopvergunning werd verleend. red.), die veel vraagtekens bij hem opriepen.

Lees verder op pagina 19.